Kako navodi portal hrt.hr, na pruzi zagrebačkog Glavnog kolodvora otvoren je vrlo neobičan hostel. Reč je o inovativnoj turističkoj ponudi namenjenoj tranzitnim putnicima kojima je Zagreb usputna stanica na putu ka obali.

Prenamena spavaćih kola u “hostel na pruzi” u svetu nije nepoznata, a lokacija na kojoj se nalaze ovi vagoni je idealna. Tu je sve pri ruci: veza za voz, autobus i avion. Kolosek je unajmljen od Hrvatskih željeznica, što nije bilo nimalo lako. Dobijanje dozvola i saglasnosti trajalo je čitave tri godine. Ovom vagonu uskoro bi se trebala pridružiti još dva.

 hostel na pruzi

Kako navodi portal Hrturizam.hr, 350 metara dugačak tunel Grič, koji povezuje Mesničku ulicu sa Radićevom na zagrebačkom Gornjem gradu, otvara se za turiste i građanstvo.

tunel ZG

Tunel je građen 40-ih godina prošlog veka i paralelan je s Ilicom na koju ima četiri izlaza, koji će se takođe aktivirati kao nova turistička atrakcija. Prolaz je širok više od tri metra, a originalno je služio kao sklonište tokom Drugog svetskog rata.

Nakon završetka radova tunel će postati turistička atrakcija u kojoj će se održavati različiti kulturni, zabavni, edukativni i drugi programi.

muzej osjeta

U sklopu nove turističke atrakcije otvoriće se i “Muzej osjeta”, u kom će se korišćenjem ekrana, projekcija i holograma, predstavljati zanimljivi sadržaji iz zagrebačke istorije, ali i razni umetnički performansi.