Ključ sreće krije se u iskustvima, a ne u materijalnim stvarima, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Cornel u Njujorku.

Studija psihologa dr. Tomasa Giloviča, koja je trajala gotvo dve decenije, bavila se analiziranjem razlika u reakciji potrošača na sticanje novih iskustva i posedovanja materijalnih stvari.

“Kupujemo stvari kako bismo se usrećili i to nam uspeva – ali ta sreća je kratkog daha. Nove stvari zanimljive su nam u početku, ali brzo se priviknemo na njih i one više nisu toliko „nove“. Sa druge strane, osećaj sreće, ponosa i zadovoljstva koji nas preplavi kada isprobamo nešto novo, s vremenom se čak i povećava. Ta iskustva postaju deo nas i izgrađuju naš identitet”, objašnjava dr. Gilovič.

Na primer, komad odeće za kojim smo dugo patili često obučemo svega nekoliko puta, dok prvo letovanje bez roditelja pamtimo ceo život.

Dr. Gilovič savetuje da novac koji štedimo za novi televizor slobodno prenamenimo i potrošimo ga na neko putovanje ili novi hobi.

“Možete zaista voleti svoje materijalne stvari. Možete čak misliti da su vezane za vaš identitet, ali one mogu postojati i bez vas. S druge strane, vaša iskustva su pravi i neotuđivi deo vas. Vi ste zapravo zbir vlastitih iskustava”, poručuje naučnik.

Izvor: Net.hr