Vlada Japana planira da još više olakša, ali i osigura, plaćanja u hotelima i prodavnicama, posebno kada su u pitanju strani turisti. Uskoro će započeti testiranje novog sistema plaćanja koji će novčanice zameniti otiscima prstiju.

Stranci će morati da, po dolasku u Japan, ostave svoje lične podatke koji uključuju i podatke o kreditnoj kartici i otisak prsta, i tek nakon izvršene registracije moći će da se prijave u hotel, koriste ugostiteljske usluge ili šopinguju.

Otisak prsta će, takođe, zamenjivati pasoš pri prijavljivanju stranaca u hotel.

prst japan

Prva faza, u kojoj će biti testiran ovaj novi sistem, obaviće se u 300 objekata, prodavnica suvenira, restorana, hotela i drugih mesta na kojima turisti najčešće troše novac. Sve ove inovacije realizuju se u cilju što efikasnijih priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre, čiji će domaćin 2020. godine biti upravo Tokio.

Naravno, svi podaci o transakcijama koji se „sliju“ u objedinjenu bazu, moći će da budu korišćeni za različite analize i ispitivanje navika stranih turista, u cilju planiranja novih ponuda i usavršavanja sistema pružanja usluga u celoj zemlji. Japanska vlada je svakako spremna i na moguće poteškoće vezane za reakcije turista i trgovaca, ali kako se situacija razvija u svetu i kompanija MasterCard najavljuje da će u Velikoj Britaniji umesto trenutno aktuelnih lozinki početi da koristi biometrijske podatke i selfi fotografije, izgleda da baš nećemo imati mnogo izbora.

Izvor: travelandtourworld.com