Sve počinje od jedne fotografije…

lokna1

Pre 8 meseci fotografija tirkiznog mora sa nekoliko ogromnih stena u sred plićaka našla je mesto na mom Vision Bordu. Pošto mi se toliko svidela, počela sam istraživanje i našla podatak da je to Kalamici plaža na Lefkadi. Pomislih, uh, pa to je tako daleko… Medjutim, posle samo par sati po forumima, shvatih da je i bliže nego što sam i mislila.

Na 1.100 km od Novog Sada, na ovo rajsko ostrvo u Jonskom moru stiže se autom vrlo lako. Oko 8O% ukupne trase je autoput, tako da je put od 12h -14h zaista lak i opušten i uz par kraćih pauza može da se odvoza u cugu. Putarina kroz Grčku će vas izaći par eur po pravcu, kao što je i u Makedoniji, ali vas kroz Srbiju čeka malo veći iznos u eurima u zavisnosti iz kog dela Srbije krećete na put.

Ostrvo nije veliko, i na bilo koju plažu ili mesto stiže se vrlo brzo i lako. Najlepše plaže su sa zapadne strane ostrva, tako da je moj savet da smeštaj nađete u okolini Lefkasa, prvog većeg grada na Lefkadi. Sam Lefkas je prelep i idealan je za večernju šetnju, šoping ili noćni provod, ali plažu ćete morati potražiti malo dalje od ovog prelepog mesta.

Ako vam je do romantične večere, onda je topla preporuka gradić Vasiliki, koji je na samom jugu ostrva. Vasiliki je idealan i za surfovanje, pa tako svi oni koji su mislili da bez okena nema ni surfinga su u velikoj zabludi. Upravo u Vasilikiju je sedište najpoznatijih evropskih surfing klubova. Vetar duva neprestano, i stvara odlične uslove za ovaj sport.

E sad malo o plažama…

Jedna od najlepših plaža u blizini Vasilikija je Agiofili, ušuškana uvala sa prelepim stenama, sa puno ribica i idealna je za ronjenje.

agio-fili

Porto Katziki je jedna od najvećih i najlepših plaža na ostrvu. Predivna tirkizna boja mora u kombinaciji sa belim kamenom, zaista oduzima dah.

porto-katziki

Kalamitzi plaža, “moja plaža” nažalost nije nigde ucrtana, ni na jednoj mapi ni na karti, ali je nikako nemojte zaobići. Prvi deo plaže vrvi od ljudi, ali je zato drugi deo veoma intiman, a postoji i nudistički deo. Uživanje zagarantovano. Ova plaža je veoma pogodna i za šatore.

kalimitsi-4

Milos je plaža koja me je oduševila, do nje se stiže isključivo peške kroz šumu, a može i brodićem. Ali osećaj kada ugledate plažu sa visine, ne može da se objasni. Tako da ipak preporučujem da se prošetate do nje.

milos-beach

Katizma je plaža za omladinu. Tu se nalaze kafići, koktel barovi sa dnevnim žurkama, puno zabave i adrenalina, pošto na ovoj plaži možete leteti paraglajderom lagano ili extremno, odlučićete sami.

lefkada-beaches-kathisma

Egremni plaža je jedina plaža koja ne može da se vidi sa kopna. Nakon zemljotresa, koji je bio u Novembru prošle godine, urušeno je stepenište koje vodi do plaže. Tako da plažu možete videti sa broda, ukoliko se odlučite za krstarenje.

krstarenje

Krstarenje je sjajna stvar, ali se prethodno dobro raspitajte. Dakle, obavezno pitajte da li su talasi veliki, jer u tom slučaju ne voze celu rutu i ne svraćaju na plaže Egremni i Porto Katziki, kao što je bio moj slučaj. Ali talasi koje sam prvi put doživela na krstarenju se nevoravatno veliki na zapadnoj strani ostrva, i koliko je bilo u prvi mah strašno, bilo je u suštini veoma zabavno. Ukoliko krećete iz Nidrija na krstarenje moraćete doći bar sat i po vremena ranije, da biste našli parking za auto i da biste našli mesto na brodu. Do parkinga vas vodi neko od osoblja sa broda i vraća vas skuterom, što je veoma korisno i efikasno. Ovaj deo je stvarno sjajno organizovan,  ali mesto na brodu je nesšto što ćete zaista morati da tražite, ogromne su gužve i zaista je bitno da dođete mnogo ranije pre polaska.

To su bile moje impresije i utisci. Vama želim da i vi napišete svoju priču o ovom divnom ostrvu. Ali još jedna bitna stvar sa kojom ću završiti ovaj tekst, jeste osećaj koji sam imala kada sam ugledala plažu sa moje table snova. Neprocenjivo.

Gost autor na našem portalu je Dijana Tešović – hedonista u realnosti, pustolov u duši.