Nakon 20 godina istraživanja, konačno je otkrivena najdublja podvodna pećina na svetu, skrivena u krečnjaku, na dubini od preko 400 metara.

Poljski speleolog, Kristof Starnavski, čak dve decenije bio je na čelu tima istraživača dubina ponora Hranická Propast u Češkoj. Svake godine sa istraživanjima su išli dalje i dalje, tj. dublje i dublje, da bi stigli do tačke na 198 metara, gde su mislili da je ponoru kraj. Ipak, u nastavku ekspedicije, 2014. godine, roniocii su uočili mali otvor koji vodi u nešto širi, vertikalni tunel. Ekipa se vratila na isto mesto godinu dana kasnije i ustanovila da je pukotina ipak dovoljno široka da u nju može uroniti čovek.

hranicka-propast

Predvodnik ekspedicije je imao tu čast da prvi ugleda nove hodnike pećine, a na manje pristupačnim i opasnim mestima koristili su robote ronioce na daljinsko upravljanje. Na taj način su i došli do revolucionarnog otkrića.

Izvor: travelandleisure.com

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene