Dok ovih dana sa prijateljima sa nestrpljenjem pričam o poseti Novom Sadu od 25 – 27. novembra, setio sam se da kažu često „treća sreća“, sigirno ste i sami to više puta do sada čuli. E pa ako će nastupajući #mekst2016 biti još veća sreća za sve nas koji planiramo svoj dolazak, ja sam već sad spreman peške da krenem kako bi mi vreme brže prošlo. Šalu na stranu, zaista imam potrebu da se osvrnem na prethodna dva Međunarodna kongresa studenata turizma i hotelijerstva i približim malo tu manifestaciju onima koji nisu bili do sada a planiraju dolazak ali i onima koji se možda još uvek dvoume.

15058628_10207653127710423_2105961163_n

Naime, o ovom događaju je počelo da se šuška još na proleće 2014. godine, sećam se da sam bio na Turizmijadi, kao i mnogo godina pre, kada je okupljena ekipa razmenjivala svoja iskustva o posetama širom bivše SFRJ. Mnogi od nas su komenatrisali da nisu nikad bili u Novom Sadu i tada su naši prijatelji iz Novog Sada rekli da će im biti čast da nas ugoste u novembru u svom gradu. Nikome ništa nije bilo jasno ali po povratku na fakultet i redovnim obavezama jednog dana je stigao je poziv za I Međunarodni kongres studenata turizma i hotelijerstva u Novom Sadu. Ni trenutak nisam razmišljao da li da idem, čuo sam se sa prijateljima iz ostalih gradova i svi smo bili jednoglasni u tome da se na jesen sastanemo u Novom Sadu.

Moram priznati da je moj prvi motiv za odlazak u Novi Sad na Kongres bio druženje, žurke i ponovni susret sa starim prijateljima. Međutim, od kako smo u petak stigli među studentima se pričalo o predavanjima, temama, predavačima iz više različitih zemalja, te sam i ja odlučio da posetim predavanja i da moja poseta Novom Sadu ne bude zasnovana isključivo na žurkama. Malo je reći da me je prepun amfiteatar ostavio bez teksta, svoje mesto sam jedva našao. Nakon celodnevih predavanja, smenjivanja raličitih govornika na različite teme, na kraju dana mi je bilo jasno zašto je interesovanje tako veliko, i znao sam da sledeće godine dolazim sa motivom više. Žurke, upoznavanje grada, ispijanje kafe (čitajte piva) po udobnim novosadskim kafićima, izvanredna predavanja…samo su neki od razloga zašto smo i pre kraja ovog prvog kongresa počeli da odbrojavamo dane do sledećeg.

14938217_1597329323909877_5095707093298488485_n

Prošlo je godinu dana, stigao je i #mekst2015 i sa njim stara i dobro poznata lica ali i veliki broj novih. Već pri dolasku u hotel je bilo jasno da će drugi Kongres u mnogome prevazići prethodni. Količina dobre energije na žurkama je neverovatna, gotovo da imate potrebu da stavite malo te energije u džepove i ponesete kući. Predavanja su pokazala da nama mladima žurke nisu najvažnije već da studenti koji posećuju ovakva dešavanja polažu mnogo na nadogradnju svog obrazovanja. Prvo što smo svi primetili je da je zbog očigledno velikog interesovanja prostor za predavanja zamenjen duplo većim, a onda su na scenu stupili predavači koji su nas oduševljavali svaki više od prethodnog, držali našu pažnju uprkos neprospavanoj noći i animirali nas da i sami postanemo deo diskusije i razmišljamo o svemu što nam je prezentovano. Puni uspomena smo napustili Novi Sad tog kišnog nedeljnog popodneva…

Evo već više od jedanaest meseci odbrojavamo do III Međunarodnog kongresa studenata turizma i hotelijerstva…ja idem polako da se pakujem, a možete i vi…vidimo se u Novom Sadu od 25 – 29.novembra…nema izgovora….

Autor: Branislav Kraljević

Više o Kongresu možete pročitati na ovom linku.

unnamed