Šta mislite koliko Hum, najmanji grad na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda, ima stanovnika? Ako ste vešti, izguglaćete informaciju da ovaj srednjevekovni biser trenutno ima 27 stanovnika. Ipak, ja vam mogu potvrditi da to i nije najtačniji podatak, a razlog je prost: Hum uskoro očekuje prinovu : ) Za tako maleni grad, u kom je nekada živelo i 150 meštana, buduća beba je zaista ogromna sreća.

Najmanji grad na svetu - Hum

Najmanji grad na svetu – Hum

Moje prvo pitanje srdačnoj meštanki je bilo: “A gde su svi bili smešteni kada vas je bilo 150?” A ona je uz osmeh odgovorila: “Živeli smo svi zajedno bez problema… Mada i dalje ne znam baš kako i gde”.

hum-7

Najmanji grad na svetu – Hum

Hum se nalazi duboko u kontinentalnom delu Istre, negde između Opatije i Motovuna kada biste gledali vazdušnom linijom. Ovaj najmanji grad na svetu je zaista jedinstven. Ima svega dve-tri ulice i par kuća, apartmane za izdavanje, konobu, suvenirnice i ono nešto po čemu je možda i najpoznatiji: rakiju Bisku. To je rakija koja je ovde po prvi put napravljena, a sada već mnogima omiljena. To je rakija od Imele (hrast) i pravi se po receptu koji je nastao baš u ovom gradiću uz dodatak još tri vrste trave.

Svuda možete da degustirate ovo nesvakidašnje piće i isto tako i da ga kupite uz nezaobilazne suvenire.

Veliki parking je obezbeđen pored samog grada i plaća se isključivo u sezoni (april-oktobar).

Ako ste na letovanju u Istri i kojim slučajem vas zadesi loše vreme, onda bi to bila prava prilika da odvojite jedan dan za izlet do ovog gradića, mada sve to ide i uz lepo vreme. A, kad ste već tu, možete posetiti i Motovun koji nije mnogo udaljen od Huma. To je veće istarsko mesto (nije teško biti veći od Huma), utvrđeno na vrhu brda. Pleni fanstastičnom arhitekturom i poznat je po filmskom festivalu koji se održava svake godine. Oni malo stariji ili boljeg pamćenja će se setiti i da se Bane Bumbar u čuvenoj seriji Grlom u jagode venčao baš u Motovunu.

motovin-2

Parking se naplaćuje i van sezone i košta 20kn (oko 3eur) što je zaista previše jer se nećete zadržavati duže od sat ili dva. Mada će vas uveravati dok plaćate da možete ostati čak 24h za taj novac, što opet nema baš puno smisla.

I dodaću još jedno mesto koje se nalazi odmah do Huma koje vredi posetiti i za koje je retko ko čuo. Pogotovo mi koji dolazimo u Istru kao gosti na letovanje i odmor. To su Istarski kotlovi i oni se nalaze na 3 do 4 km od Huma. Selo Kotle i reka Mirna, koja pravi mala jezera i slapove, će vam ulepšati čak i tmuran dan. Stari mlin koji ne radi i u dosta je lošem stanju ali će vam dati sliku i vratiti vas u neka stara vremena i podsetiti vas kako se nekad živelo i radilo. Na tom mestu ćete moći probati rakiju ili nešto od domaćih proizvoda, naravno samo ako dođete u sezoni.

kotle-1

I to je to ukoliko vam je potreban predlog šta obići u Istri za jedan dan, a da je u kontinetnalnom delu. Ima tu još mnogo gradova i mesta koje treba posetiti, ali o tome u nekom od sledećih tekstova.

I na kraju bih se zahvalio, sada već prijatelju, Edinu, koji je nesebično izdvojio svoje vreme i uputio me u mnoge zanimljivosti Istre. Njegove fotografije sa putovanja možete pogledati na njegovom instragam profilu.

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.