Svedočenja i priče koje govore o detinjstvu u ratu, izloženi su u prvom muzeju na svetu koji se bavi isključivo ovom temom.

Posetioci novog sarajevskog muzeja, koji se nalazi na adresi Logavina 32, mogu pogledati ukupno 3.000 eksponata, uz dodatni multimedijalni sadržaj. Eksponati se još uvek prikupljaju uz učešće sugrađana koji svoje uspomene žele da „umuzeje“.

Trenutna postavka napravljena je veoma interesantno. Posebnu pažnju privlači odeća postavljena u centru glavne izložbene prostorije, uz oko 50 priča i predmeta koji pokazuju kako je bilo biti dete u ratu. Tu su, između ostalog, i dečiji bicikl, ljuljaške, dnevnici, novine, pisma, recepti za paštetu i hurmašice, cipele za balet, plišane igračke, muzički instrumenti, konzerve i amablaža od hrane, koji su svojevremeno izazvali radost kod svakog deteta, bez obzira na okolnosti.

Ove intimne priče ne govore o traumatskim iskustvima, već o otpornosti i snazi dece koja su, uprkos izloženosti ekstremnim životnim uslovima, izrasla u dobre ljude.

Izvor: Faktor.ba