Pre nekih mesec dana sam posetio francusko skijalište Valfrejus i tamo proveo prvih 7 dana tokom tzv. ski openinga. Utiske koje nosim sa ovog skijališta su pozitivni i pored činjenice da 1/3 skijališta nije radilo zbog nedostatka snega. Nažalost, svi niži delovi nisu bili pod snegom i pored dobre volje da se veštački osneže.

Valfrejus, Francuska

Valfrejus, Francuska

I vrlo je evidentno postalo da sneg sve ređe pada kada mu je vreme i kada ga svi očekuju. U godinama i sezonama koje dolaze, biće pravi izazov kako i na koji način organizovati skijanje za turiste koji, pored celokupne usluge smeštaja i raznih drugih sadržaja, ipak najviše cene dobre uslove za skijanje. Sve ostalo se može i “progutati”, ali nedostatak snega jako teško.

Valfrejus, Francuska

Valfrejus, Francuska

Od samog mestašca Valfrejus nemojte mnogo očekivati. Malo selo u Alpima.  Apartmani i hoteli jedan do drugog, jedan market, par prodavnica za iznajmljivanje opreme, ski kasa i naravno gondola koja vas vuče gore na skijalište. U podnožju je parking koji nije jako velik, ali se i ne naplaćuje. Naša mala grupa je bila na otvaranju ski sezone kada je gužva zaista bila minimalna i u jednom trenutku smo pomislili da skijalište radi samo zbog nas : )

Valfrejus, Francuska

Valfrejus, Francuska – deo Bookiraj grupe 🙂

Ako planirate ozbiljniju nabavku hrane onda se morate spustiti par kilometara u mesto po imenu Modane i tu ćete pronaći par većih marketa koji će vam pomoći da se opskrbite neophodnim sitnicama za 7 dana. Svakako vam je to mesto usput ako idete na neka od okolnih skijališta koja vam preporučujem da posetite, pogotovo Val Cenis, koje je dosta veliko (110 km) i sjajno uređeno stazama za svakog skijaša (oko 25 minuta).

Valfrejus, Francuska

Valfrejus, Punta Bagna, Francuska

U toku 6 dana skijanja, naša grupa je pored Val Cenis-a (doplata 17 eur) obišla i Val Torens (doplata 22,5 eur). Taman se sve uklopilo i ovo je odličan recept kako jedno skijalište ne bi dosadilo, a ta činjenica je svim skijašima dobro poznata.

5 razloga zašto skijati u mestu Valfrejus u Francuskoj:

  • Odlična pozicija jer je skijalište smešteno odmah na izlasku iz tunela koji razdvaja Italiju i Francusku (oko 12h putovanja sa automobilom) (Zagreb-Venecija-Torino – Valfrejus)
  • Mogućnost da se uz minimalnu doplatu skija na još 5 okolnih skijališta
  • Mnogi apartmani i hoteli su ski in-ski out
  • Skijanje na Val Torensu uz doplatu od samo 22,5 eur (ide se do mesta Orell  i gondolom na skijalište Val Torens – oko 40 minuta)
  • Besplatan ski pass na otvaranju ski sezone (7 dana – apartman, prevoz (automobil) i skipass – 250 eur)

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.