Sve je veći broj evropskih gradova koji naplaćuju turističke takse svim turistima koji u njima ostvaruju noćenja. ukoliko planirate neko lepo city break putovanje, preporučujemo vam da pažljivo pročitate ovaj tekst i unapred isplanirate svoj budžet!

Visine gradskih taksi se umnogome razlikuju od klasičnih boravišnih taksi koje prihoduju turističke destinacije na kojima posetioci borave duže od sedam dana. Proverili smo koje iznose morate biti spremni da platite ako se zaputite ka najvećim evropskim metropolama.

Katalonija i Balearska ostrva su regije koje trenutno naplaćuju najniže takse kada je Španija u pitanju. Za sedmodnevni boravak u hotelu sa 5* u Kataloniji platićete 17,75 evra, a na Balearskim ostrvima oko 14.

Najskuplje takse su u Italiji i Belgiji

Ove dve države naplaćuju najviše iznose taksi. Za sedmodnevni boravak u Briselu, u hotelu sa 3*, naplaćuje se 42 evra, u hotelu sa 4* naplaćuje se 56, a hotelu sa 5*, čak 70.

Kada je Italija u pitanju, Rim ubedljivo vodi sa 49 evra za isti period. Za Rimom slede Firenca, Venecija i Milano, u kojima takse, u proseku, iznose 35 evra. Venecija je izuzetak po tome što se u njoj takse naplaćuju samo za prvih pet dana boravka, dok se u drugim gradovima plaćaju za prvih 10.

Najniže takse naplaćuje Lisabon

Amsterdam, Berlin i Beč visinu takse kalkulišu u odnosu na cenu smeštaja, a ne u odnosu na kategoriju objekta (broj zvezdica). Procenti se kreću od 6% u Amsterdamu i 5% u Berlinu, do 3,2% u Beču.

Pariz naplaćuje 20,10 evra za sedam noćenja u hotelu najviše kategorije. Lisabon naplaćuje samo jedan evro po noćenju, bez obzira na kategoriju i vrstu smeštaja.

Island visokim taksama reguliše broj turista

Island sa namerom održava ekstremno visoke cene taksi kako bi sprečio razvoj masovnog turizma na ostrvu. Ministar turzma Islanda nedavno je najavio uvođenje novih taksi koje imaju za cilj kontrolu broja turista, s obzirom na to da je u poslednjih nekoliko godina doživeo neverovatan skok broja poseta. U toku 2010. godine Island je posetilo 459 000 turista, a do 2020. ih se očekuje čak 2 miliona.

Bookiraj savet:  Kada samostalno vršite rezervaciju smeštaja obratite posebnu pažnju na informaciju da li su sve takse uključene u cenu ili ne, i koliki je njihov ukupan iznos. Ukoliko vam je potrebna pomoć u pronalaženju najpovoljnijeg smeštaja slobodno nam pišite.

Izvor: www.tourism-review.com