Na Dan sv. Patrika, koji se obeležava 17. marta, sve postaje zeleno, pivo, milkšejk, odeća, pa čak i reka.

Mnogi od nas veruju u priču da je zelena boja, koja predstvalja nacionalni simbol Irske, asocijacija na njene zelene pejsaže, ali istina je, zapravo, nešto drugačija i ima više veze sa istorijom i politikom nego sa geografijom.

Naime, pre zelene, nacionalna boja ove zemlje bila je plava. Henri VIII, koji se u 16. veku proglasio kraljem Irske, koristio je plavu zastavu, ali su harfa i detelina već tada bila dva najprepoznatljivija irska simbola.

Počeci upotrebe zelene boje iz nacionalističkih razloga datiraju se u 1641. godinu, kada je konačno izbio ustanak protiv autoriteta Engleske krune, u kom je Owen Roe O’Neill prvi put koristio zelenu zastavu sa harfom kao simbol proterivanja Protestanata i preuzimanje kontrole nad teritorijama severne Irske.

Zelena bolja se ponovo pojavila krajem 18. veka, kada su Irsku zapljusnule republikanske ideje inspirisane revolucijama u Americi i Francuskoj.

Promovisanje revolucionarnih ideja povezivalo se sa nošenjem zelene odeće, tačnije tamno zelenih kratkih kaputa i zeleno-belih prugastih pantalona. Simbolika zelene bolje počela je da se pojavljuje u stihovima pesama i književnim delima toga doba, kada je i nastala napopularnija irska narodna pesma  The Wearing of the Green.

Amerika, koja je u 19. veku primila veliki broj emigranata iz Irske, i danas, tradicionalno, slavi ovaj dan. Najreprezentativniji primer je upravo grad Čikago, u kom, jednom godišnje, na Dan Svetog Patrika, čak i reka koja protiče kroz grad biva obojena u zeleno.

Izvor: www.travelandleisure.com