Da je cela Istočna Srbija jedan veliki neotkriveni biser uverimo se svaki put kada se ka njoj zaputimo, a ovog puta smo u njoj otkrili još jedan novi, mali biser, manastir nadomak istoimenog sela – Temska.

Koliko nas je ovo mesto, ali i cela njegova bajkovita okolina, očaralo najbolje govori odluka da ga uvrstimo u svaki naš naredni itinerer po ovim krajevima.

Manastir se nalazi na samo dvadesetak kilometara od Pirota, na putu ka Knjaževcu, na levoj obali rečice Temštice, koja slovi za pravi raj na zemlji kada je u pitanju rekreativni ribolov.

Istorija ovog manastira, čija je crkvica posvećena Sv. Đorđu, počinje još u doba cara Dušana, kada su ga podigli njegovi sestrići, braća Dejanović.

Za današnje čuvenje ovog mesta najveća zasluga se može pripisati ruskim monahinjama, koje su nakon Oktobarske revolucije 1928. godine, ovde pronašle svoj mir i posvetile se spravljanju lekovitih melema čije su recepte donele sa sobom kao najvrednije blago koje su imale. Od tog doba pa do danas, manastir je ženski, trenutno samo sa jednom igumanijom, Efrosinijom, i Ocem Leonidom koji joj pomaže u očuvanju isceliteljske tradicije.

Ova dva božija bića svakodnevno rade na pripremi melema koji su se pokazali neverovatno efikasnim u lečenju kožnih bolesti, pre svega podmukle (i po mnogima neizlečive) psorijaze, zatim ekcema, opadanja kose i šuljeva.

Za spravljanje ovih čudotvornih melema koriste se esencijalna ulja biljaka sa Stare planine, maslinovo ulje i ulja koja sa drugih svetih mesta donose hodočasnici iz celog sveta.

Ukoliko se nađete u okolini Pirota, nećete pogrešiti ako nekoliko sati odvojite za mali izlet i posetite ovo neverovatno mesto. To vam od srca preporučujemo!