Sudeći po planovima kompanije Uber, već za tri godine ćemo moći da koristimo usluge taksi vožnje električnim avionima.

Projekat pod nazivom Uber Elevate biće prezentovan javnosti na Svetskoj izložbi EXPO, koja će se 2020. godine održati u Dubaiju.

Ideja je, zapravo, da se testira potpuno novi način prevoza putnika letelicama za čije saobraćanje nije neophodna skupa infrastruktura, kao što su aerodromske piste, putevi, tuneli i mostovi. Ovi specijalizovani aviončići imaju mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja, pa se nude kao idealno rešenje za izbegavanje saobraćajnih gužvi.

Prema planovima kompanije, UberAir bi mogao predstaviti revoluciju u modernom saobraćaju u velikim urbanim sredinama, zbog čega se projekat trenutno razvija u Dalasu, u saradnji sa NASA-om, Saveznom upravom za civilno zrakoplovstvo (Federal Aviation Administration – FAA) i Nacionalnom službom za kontrolu avio saobraćaja (NATCA).

Za potrebe ovog projekta, u Dubaiju će biti korišćeni postojeći heliodromi za poletanja i sletanja i delovi javnih garaža za parkiranje letelica.

Gradske vlasti u Dubaiju, takođe, razmatraju i mogućnosti investiranja u namensku igradnju većeg broja vertipod-a (poletnih i doletnih stanica), s obzirom na to da se očekuje izuzetno veliko interesovanje za ovu vrstu usluge.

 

Izvor: www.travelandtourworld.com