Inovacijama u vinarstvu i vinskom turizmu nikad kraja. Iskusni vinari iz Dalmacije, inače, strastveni ljubitelji ronjenja, otišli su i korak dalje.

Vinarija Edivo iz mesta Drače na Pelješcu, nudi posetiocima šansu da, pod punom ronilačkom opremom, zavire u vinariju smeštenu na vrlo neobičnom mestu, starom ribarskom brodu potonulom u zalivu Mali Ston, pre više od 30 godina.

Priča ovog vrlo neobičnog vina započeta je pre nekoliko godina, kada su vlasnici vinarije došli na ideju da svoje čuveno pelješko vino, Plavac mali, spuste na morsko dno i sačekaju dve godine kako bi se uverili u rezultate eksperimenta.

Nekoliko boca i amfora čuvali su na dnu mora dve godine, a rezultat je odmah ukazao na uspeh. Vino koje danas nosi ime Brodska tajna (Navis Mysterium), zaštićeno je kao patent i trenutno predstavlja najskuplje vino u Hrvatskoj.

Proces proizvodnje ovog vina započinje u vinariji, gde se grožđe doprema iz okolnih vinograda. Nakon što najmanje tri meseca odleži u podrumu, vino se pretače u specijalne glinene amfore, kakve su korišćene u Antičkoj Grčkoj. Amfore se, potom, smeštaju u velike kaveze i spuštaju u more, na dubinu od 20 metara, gde će imati savršene uslove za zrenje, na konstantnih 12-15 stepeni, u polumraku, miru i tišini. Proces zrenja traje 700 dana, tokom kojih će vino dobiti čak i neobičnu aromu borovine.

Proces se odvija pod strogo kontrolisanim uslovima, pa ronioci redovno obileze amfore kako bi proveravali da li je eventualno došlo do probijanja morske vode u amfore.

Kada se izvade iz mora, boce i amfore su celom površinom pekrivene školjkama i morskom florom, što je rezultat prirodnog procesa, pa svaka od njih predstavlja unikat i zaista neobičan suvenir. Vino se može poručiti putem sajta vinarije, po ceni od oko 300 eura po amfori, a moguće ga je poručiti i u ekskluzivnijim restoranima u Dubrovniku.

Razgledanje podvodne vinarije prilagođeno turistima je novina u ponudi, a realizuje se u saradnji sa lokalnim ronilačkim klubom.