Tehnologija koju razvija SITA, kompanija koja se bavi tehničkom podrškom avio prevoznicima (Airline information technology company),  pomaže da se, iz godine u godinu, broj  izgubljenih kofera svodi na minimum.

Prema objavljenim rezultatima za 2016. godinu, na 1000 prevezneih putnika, izgubljeno je manje od 6 kofera!

Ovaj broj je upola manji nego što je bio slučaj pre desetak godina i rezultat predstavlja pad od 12,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Od ukupnog broja “zalutalih” kofera, čak 47% je zagubljeno prilikom transfera iz aviona u avion.

Kako tvrde zaposleni u kompaniji SITA, situacija u kojoj ni avio kompanija ni putnik ne znaju gde se kofer nalazi uskoro će postati stvar prošlosti, s obzirom na to da ulazimo u eru upravljanja putničkim prtljagom uz pomoć naprednih softvera za praćenje.

U ovoj godini će svakako biti izgubljeno manje kofera nego ikada do sada, a jun 2018. godine je krajnji rok do kog Međunarodna asocijacija avio prevoznika ( International Air Transport Association’s – IATA) mora da usvoji Rezoluciju o praćenju prtljaga (Baggage tracking Resolution 753), koja podrazumeva monitoring i deljenje informacija o prtljagu između kompanija, aerodroma i zemlajskih službi u svakom trenutku.

Qatar Airways je prva avio kompanija koja ispunjava sve obaveze propisane Rezolucijom, pa njeni putnici sada mogu i sami pratiti lokaciju svojih kofera putem mobilne aplikacije Track My Bags.

Kada je u pitanju  redukcija broja izgubljenih kofera i paketa, cilj avio prevoznika nije samo bolja usluga za putnike već i smanjenje troškova, jer su ih, prema podacima SITA-e, u 2016. godini upravo izgubljeni koferi koštali ukupno 2,1 milijardi dolara.

Izvor: travelandleisure.com