Najnoviji trendovi pokazuju da se boravak na letovanju sve ređe svodi na celodnevno sedenje na plaži i večernje šetnje sa sladoledom u ruci, što je i moje iskustvo ovog leta potvrdilo.

Interesovanje turista za aktivne izlete u prirodi tokom letovanja svake godine sve je veće, a klijentela je šarolika, ima tu i porodica sa decom, bračnih parova u zrelim godinama…daleko od toga da su u pitanju samo klinci željni adrenalina.

Među najpopularnijim aktivnim turama na dubrovačkom primorju poslednjih nekoliko godina su izeti koji se realizuju na kajakacima. Broj agencija i klubova koji nude ovu vrstu aktivnosti iz godine u godinu je sve veći, baš kao i broj zainteresovanih gostiju i vrsta različitih tura, prilagođenih vremenskim uslovima i fizičkoj spremnosti učesnika.

Kako na odmoru koristim svaku priliku da se počastim nekim zanimljivim izletom, priključila sam se turi koja traje ukupno tri sata, od čega dva i po odlaze na aktivno veslanje, od Starog grada, oko ostrva Lokrum, sa pauzom za osveženje i kupanje u jednoj od najlepših špilja na ovom delu primorja, pa nazad do polazne tačke.

Grupe broje dvadesetak učesnika, u pratniji dva vodiča (maksimalan broj učesnika na jednog vodiča je 12), raspoređenih mahom u kajake za dva veslača.

Izlet je započeo instrukcijama vezanim za pravilno držanje vesla, ulaženje u kajak i osnovne mere bezbednosti, nakon čega je počelo ukrcavanje i lagano veslanje u pravcu ostrva Lokrum, za koje se u narodu veruje da je ukleto, udaljenog od stare gradske luke oko pola nautičke milje.

Iskrcavanje na kopno ostrva nije predviđeno programom ture, ali u slučaju individualnog iznajmljivanja kajaka je moguće, uz plaćanje ulaznice za Park prirode.

Polučasovna pauza u prelepoj špilji Betina bila je savršeno vreme i mesto za okrepljenje uz sendviče i voće, kupanje i ronjenje u kristalno čistoj vodi.

Ture kajacima startuju 3-4 puta dnevno, jutarnji polazak je u 9, zatim slede polasci u 11 i 13 časova, ali najveće interesovanje gostiju svakako vlada za Sunset tour, večernje isplovljavanje u suton, koje startuje u 17 časova.

Uloženi trud, naravno, isplati se višestruko. Lepote dubrovačkog akvatorija napunile su nas novom energijom, pa i pored ozbiljne tročasovne fizičke aktivnosti uopšte nismo osećali umor, već smo sa osmesima na licima krenuli, a gde drugo nego na hladno pivo!

Cene izleta kajacima se kreću oko 30 evra po osobi i, u većini slučajeva, obuhvataju korišćenje opreme (kajak, veslo, prsluk, nepromočiva torba ili bure, maska za ronjenje), usluge vodiča, flašicu vode, sendvič i voće (u našem slučaju nektarine).

Pored veslanja, zanimljive su i ture na biciklima i električnim biciklima, o kojima više možete pročitati ovde.