Kako bi služili svojoj svrsi i štitili prirodu od uticaja čoveka, mnogi nacionalni parkovi u svetu primorani su da kontrolišu ponašanje svojih posetilaca, pa neretko i da ograničavaju njihov broj.

Ulaz u jedan od najlepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj, park Krka, uskoro će biti strogo ograničen na 10 000. Kada broj prodatih ulaznca dostigne taj broj, ostali turisti će morati da sačekaju da se mesta oslobode, a tokom čekanja biće im ponuđeni obilasci ostalih delova parka i druge aktivnosti, kao što je hajking do vidikovaca.

Največi kuriozitet ovog parka, vodopad Skradinski buk, ima 17 stepenica preko kojih se prelivaju vode Krke i Čikole. Širina slapova dostiže od 200 do 400 metara, a ukupna visinska razlika čak 45,7 metara. U podnožju slapova formiran je veliki prirodni bazen okružen vodopadima sa tri strane, koji predstavlja savršeno mesto za kupanje tokom vrelih letnjih meseci.

Odluka o ograničavanju broja posetilaca će svakako pokrenuti slične inicijative i u drugim nacionalnim parkovima Hrvatske, prvenstveno na Plitvicama, gde je prirodno okruženje toliko ugroženo da mu preti gubljenje statusa UNESCO prirodne baštine. Ubedljivo najčešći razlog uništavanja prirode je neodgovorno ponašanje posetilaca koji žele da naprave što atraktivnije fotografije, a upravo zbog “selfija” je zabeleženo i nekoliko ozbiljnijih povreda turista.

Izvor: travelandtourworld.com