Na poluostrvu Pelješac, na samom ulazu u Stonski zaliv, nalazi se preslatko dalmatinsko selo sa lučicom čiji se stanovnici još uvek bave tradicionalnom poljoprivredom i ribarstvom. Tako barem kažu skromni dostupni izvori, ali kada se ovo mesto poseti, stiče se utisak da ovde van sezone ne živi veliki broj ljudi i da se sve više njih bavi i turizmom.

Tokom izleta u Broce nismo sreli mnogo turista što je odlična vest za sve one koji traže neku svoju oazu mira, tišine i autentičnog dalmatinskog ambijenta, a opet, nadomak velikih turističkih centara, kao što su Dubrovnik i Ston.

Turisti koji svoj odmor provode u Brocama nemaju problema sa gužvama, bukom i noćnim haosom. Na samoj obali se nalazi odličan restoran – konoba Mandrač, trenutno i jedini ugostiteljski objekat u selu, a preporučili bismo ga zato što je u njemu moguće (što je danas u Dalmaciji, na žalost, retkost) poručiti svežu ribu iz mreže lokalnih ribara. Moramo napomenuti da, ukoliko planirate dolazak iz nekog drugog mesta ipak proverite šta je tog dana na meniju!

Ako pak, odlučite da u Brocama provedete nekoliko dana svog odmora, savetujemo da se pešice ili iznajmljenim biciklom zaputite do starog grada Stona, poznatog po kamenim zidinama zvanim „Evropski kineski zid“ gde su i nadaleko čuvene konobe u kojima su specijalitet mušule iz obližnjeg uzgajališta.

Uz šetnju pored mirnog mora i Stonske solane, možda vožnju kajaka u uskom stonskom kanalu, nekoliko dana u ovom mestu, sigurno će u vašoj duši napraviti mesta divnim novim uspomenama.