Tajland je najavio strogu zabranu pušenja na velikom broju plaža, uključujući i one najpopularnije, u okolini Puketa. Novčana kazna za kršenje ovog zakona je izuzetno visoka, a najstrožija je čak i do godinu dana zatvora!

Do uvođenja ovako radikalne mere došlo je zbog prevelikog broja opušaha ostavljenih u pesku, što je  državne institucije zadužene za zaštitu priobalnog pojasa nateralo da konačno reaguju.

Kako nadležni tvrde, čak trećina ukupne količine otpada pronađenog na plažama Tajlanda čine uravo opušci, kojih zna da bude i po 138 000 komada na samo 2,5 km plaže.

Pušenje na pesku će biti strogo zabranjeno, ali će u blizini biti obezbeđeni prostori sa adekvatnim mestima za odlaganje otpada na kojima će biti dozvoljeno konzumirati cigarete.

Kazna za kršenje novog zakona će iznositi čak 100 000 batha, odnosno oko 3000 dolara!

Zakon stupa na snagu već za mesec dana, i to u odmaralištima Phuket, Prachuap Khiri Khan, Chon Buri,  Songkhla,  Koh Samui i Pattaya, a najavljuje se povećanje njihovog broja.

U toku su razmatranja na koji način će biti regulisano i kažnjavano bacanje opušaka sa turističkih brodova i privatnih plovila.

Izvor: .travelandtourworld.com