Nakon više od 40 godina, radovi na konzervaciji i restauraciji Koloseuma, jedne od najvećih turističkih atrakcija sveta, konačno su završeni.

Peti, ujedno i najviši nivo tribina rimskog Koloseuma, koji se nalazi na čak 36 metara visine, konačno je otvoren za posetioce.

Sada, kada je projekat konačno završen, izvesno je da ova građevina nikada do sada nije bila u potpunosti dostupna očima javnosti, ali sada se Koloseum može posmatrati iz jednog potpuno drugačijeg ugla.

Novootvoreni, najviši nivo sedišta u Koloseumu su koristili plebejci, punopravni građani Rima koji nisu pripadali povlašćenoj društvenoj grupi. Turisti sada mogu ući i zauzeti njihova mesta na gledalištu u grupama od po 25 osoba, isključivo u pratnji lokalnih vodiča.

Vodiči će, u šali, napomenuti gostima da su „predstave“ borbi sa divljim zverima bile pandan današnjem 6D bioskopu, s obzirom na to da su prizori uključivali i zvuke i mirise koji nisu bili nimalo prijatni. Zveri su pred spektakl bile držane u podzemnim kavezima ispod Koloseuma i danima izgladnjivane, da bi bile konačno puštane iz potpunog mraka na jaku sunčevu svetlost arene. Tako izmučene i zaslepljene, često su se samo vodile mirisom čoveka koji je predstavljao dugo čekani plen.

Ulaznice za Koloseum se mogu kupiti onlajn po ceni od 12 eur (za građane EU starosti 18-25 godina cena ulaznice je 7,5 eur. Ulaz za mlađe od 18 godina je besplatan), a svake prve nedelje u mesecu ulaz je besplatan za sve posetioce!