Ako, kojim srećnim sučajem, budete posetili srednjevekovni gradić Obidos u Portugalu, preporučujemo vam da ne propustite jednu od njegovih novih atrakcija, hotel The Literary Man, koji poseduje biblioteku sa preko 50.000 knjiga.

Hotel je otvoren pre tri godine i već je postao svetski poznat među ljubiteljima knjiga zbog specifičnog koncepta koji promoviše čitanje, razmenu kvalitetnih izdanja, ćaskanje o njima i druženje ljubitelja čitanja iz celog sveta.

The Literary Man

The Literary Man

Motiv knjige je prisutan u celokupnom enterijeru hotela, na zidovima, krevetima, hotelskom baru, pa čak i u vinskom podrumu.

The Literary Man

The Literary Man

Hotelska biblioteka trenutno poseduje preko 50.000 naslova. Ali se taj broj svakodnevno povećava, upravo zahvaljujući gostima. Većina izdanja koje hotel poseduje je na engleskom jeziku, a prisutni su svi žanrovi, od romana i poezije, pa sve do kuvara. Većina ih je na prodaju, uključujući i neka retka dela koja znaju da koštaju i po nekoliko stotina eura.

The Literary Man

The Literary Man

Međutim, pokazalo se da većina gostiju radije poklanja svoje knjige hotelu nego što ih u njemu kupuje. Gosti često donose sa sobom svoje knjige u želji da ih na miru pročitaju i potom ostave u ovoj biblioteci. Oni koji ih ne ponesu, često ih kasnije šalju poštom, kao neku vrstu donacije. Na taj način, kolekcija raste velikom brzinom, pa se očekuje da će uskoro dostići broj od čak 100 000 naslova.

The Literary Man nije jedini hotel ove vrste u svetu ali on definitivno ima najveću kolekviju knjiga. The Library Hotel, koji se nalazi u Njujorku, poseduje oko 6 000 naslova, The Nines u Portlandu (USA) nudi 3000 naslova, kao i Book and Bed hotel u Tokiju.

Cene noćenja sa doručkom za dve osobe u ovom hotelu se kreću od 90 eur na više.

Izvor: odditycentral.com