Avio kompanije su, konačno, pronašle način kako da svojim putnicima ponude malo više prostora i udobnosti na dugim letovima, a da za to nije neophodna kupovina najskupljih karata za biznis klasu.

Putnici će uskoro moći da se opruže, odspavaju i odmorni stignu na destinaciju ukoliko se pomire sa činjenicom da će leteti u tovanom delu aviona.

Naime, kompanije Airbus i Zodiac Aerospace zajedničkim snagama su osmislile i dizajnirale modularne kabine za spavanje koje pružaju ugođaj vrlo sličan onom koji se dobija u železničkim kušet kolima.

Prema rečima predstavnika kompanije Airbus, već 2020. godine ćemo, na dugolinijskim letovima avionom tipa Airbus A330,  moći da rezrvišemo ležaj u trupu aviona, koji se do sada isključivo koristio kao tovarni prostor (kargo).

Koncept spavanja u “utrobi” aviona nije sasvim nov u avio saobraćaju, s obzirom na to da neki tipovi letelica već godinama unazad u njoj imaju kabine za posadu. Prema novom projektu, koji je trenutno u razvojnoj fazi, predviđeno je da ovaj prostor bude modularan, što znači da će, prema potrebama avio kompanija, on moći lako da se transformiše i ima više namena. Tako će, na primer, kargo prostor moći da se koristi kao sala za sastanke, dečija igraonica, prostorija za odmor i slično. Naravno, moguće su i kombinacije ovih sadržaja.

Izvor : inhabitat.com