Samo 13km severozapadno od prestonice Saksonije, Drezdena, nalazi se barokni dvorac Moricburg, jedinstven po tome što je smešten na ostrvu, usred jezera okruženog šumom.

U ovoj fascinantnoj građevini je gotovo sve simetrično i precizno isplanirano. Dvorac je ime dobio po vojvodi Moricu od Saksonije, strastvenom lovcu, koji je na ovom području lovio sredinom 16.veka. Njegova kolekcija lovačkih trofeja jedna je od najvrednijih u svetu, sa čak 71 trofejem starim između 270 i 400 godina. Među njima je i najteži trofej na svetu, rogovi crvenog jelena, težak 19,8 kg, sa rasponom od čak dva metra.

Poslednji vlasnik ovog dvorca bio je princ Ernest Hajnrih od Saksonije koji je u njemu živeo između 1933. i 1945. godine. Upravo za njega se vezuje jedna od najvećih zanimljivosti vezanih za ovaj dvorac, a to je priča o čuvenim zalihama konjaka, šampanjca, vrhunskih sireva, kolača, putera, mesa, kafe, čokolade i cigareta, koje je Adolf Hitler tamo poslao kako bi bile sačuvane za njega i njegove visoke oficire.

Hrana i piće su doneti tokom noći u stotinama kutija koje je Princ Ernest Hajnrih primio lično od Firera i prebacio u podrume dvorca, dok je Berlin bio razrušavan bombama Saveznika. Međutim, zalihe nisu potrajale dugo. Ubrzo je svo blago dopalo u ruke ruske Crvene armije.

Jedan od restauratora koji su radili na uređenju dvorca 2007. godine otkrio je mesto na kom ih je Hitler skrivao. Luksuzna pića su bila skrivena u šest dubokih podruma u blizini zamka. Ovi podrumi su danas otvoreni za turiste, a u njima je ostalo još nekoliko neotvorenih boca.

Ulaznica za dvorac košta 8 eura, a audio vodič se doplaćuje 2 eura. Ulaznica koja obuhvata posetu dvorcu i okolnim znamenitosrima, kao što je lovačka kuća, košta 11 eura.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene