Besplatan javni prevoz je nešto o čemu, u našoj zemlji, možemo samo da maštamo, dok se u državama u kojima se vlasti vode nekim višim i plemenitijim ciljevima, sprovode vrlo interesantni eksperimenti.

Kako bi podstakle građane da smanje upotrebu automobila i okrenu se alternativnim vidovima prevoza, vlasti  prestonice Estonije, grada Talina, pre pet godina započele su “Talinski eksperiment” – besplatan javni prevoz na teritoriji celog grada.

Odluka je izglasana putem referenduma, na kom je 75% građana glasalo pozitivno. Sve što su Talinci trebali da urade kako bi ostavarili pravo na besplatan gradski prevoz jeste da podnesu zahtev i plate dva evra za izradu propusnice.  Za ostale građane Estonije i turiste, naplata prevoza je i dalje ostala na snazi.

Međutim, nedavno je estonska vlada odlučila da proširi ovaj koncept i na druge gradove u zemlji, kao i da ukine naplatu međugradskog autobuskog prevoza, a sve sa idejom da se smanji upotreba automobila, smanje saobraćajne gužve i očuva životna sredina. Ukoliko u narednom periodu sve opštine prihvate ovu ideju, Estonija će biti prva država u svetu u kojoj je javni prevoz potpuno besplatan.

Sledeći primer Talina, nekoliko francuskih i nemačkih gradova razmatraju mogućnosti za uvođenje besplatnog javnog prevoza, dok se u Velikoj Britaniji eksperimentiše sa besplatnim prevozom tokom vikeda.

Cilj ovog koncepta je, pored ekoloških mera, povećanje pokretljivosti građana koje bi podstaklo ujednačenje razvoja različitih delova grada i države, odnosno, ekonomsko osnaživanje onih slabije razvijenih.

Dosadašnje analize su pokazale da je za prvih godinu dana (2014. godine) javni prevoz koristilo za 14% više putnika u odnosu na period pre uvođenja besplatnog prevoza, ali se upotreba automobila smanjila za samo 5%.

Podaci za 2016. godinu su potvrdili da ova mera nije značajnije pomogla u odvraćanju građana od upotrebe automobila. Štaviše, primećeno je i da se čak 40% pešaka sada radije odlučuje na korišćenje autobusa umesto hodanja.

Javni prevoz najviše koriste stariji građani i omladina, kao i građani sa nižim primanjima i nezposleni. Kakve će posledice ovaj potez gradskih vlasti imati na dugoročnom planu, ostaje da vidimo.

Izvor: weforum.org