Kako najavljuju mediji, sve je veći broj evropskih turističkih destinacija koje ozbiljno razmišljaju o ukidanju koncepta all inclusive usluge u hotelima.

Naime, radi se o tome da all inclusive paketi, pored smeštaja, podrazumevaju i neograničeno konzumiranje hrane i pića u okviru hotelskog kompleksa, pa zadržavaju goste unutar njih i ne ostavljaju lokalnim ugostiteljima i trgovcima dovoljno „prostora“ za zaradu.

Kako gosti nemaju potrebu da napuštaju svoje hotele i troše novac u lokalnim kafićima i restoranima, celokupni prihodi od boravka turista ostaju hotelijerima, dok destinacije ubiru prihode samo od boravišnih taksi i poreza.  Uprkos tome što evropska letovališta skoro svake godine povećavaju iznose turističkih taksi, to očigledno i dalje nije dovoljno. Sve veći broj destinacija je počeo da preispituje održivost all inclusive koncepta i predlaže njegovo ukidanje.

Poznate evropske destinacije, poput Balearskih ostrva i Turske, duplirale su iznose boravišnih taksi u poslednjih nekoliko godina, ali smatraju da bi zarada bila daleko veća ako bi hotelski gosti ostvarivali veću vanpansionsku potrošnju.

Šta to zapravo znači za srpske turiste koji su all inclusive koncept prihvatili kao jedan od omiljenih vidova letovanja ostaje da vidimo naredne letnje sezone, a stručnjaci predviđaju da će cene paket aranžmana dogodine biti nešto niže, dok će budžet neophodan za provod u evropskim letovalištima svakako morati da bude daleko veći nego do sada.