Od nezgrapnih tranzitnih stanica do mesta koja su već sama po sebi turističke atrakcije, aerodromi su prošli dug razvojni put i brojne transformacije.

Sve veći broj velikih svetskih aerodroma teži da svojim putnicima obezbedi brzu uslugu, bezbednost, komfor, ali i zabavu. Koristeći savremene tehnologije, oni postaju mesta na kojima presedanje i čekanje na let postaje zabavno. Ovom prilikom izdavajamo pet trenutno aktuelnih trendova koji oblikuju izgled i funkcionisanje aerodroma budućnosti.

Povećana bezbednost uz manje gužve na šalterima

Celokupan proces bezbednosnih i carinskih kontrola se ubrzava. To je omogućeno upotrebom skenera koji analiziraju biometrijske podatke, kao što su otisci prstiju i crte lica.  Neki aerodromi, kao što je londonski Hitrou, već uvode aparate za biometrijsko čekiranje putnika. Takođe, u fazi testiranja su i skeneri koji detektuju tragove droge i eksploziva na putnicima i prtljagu sa udaljenosti od čak 50 metara.

Veštačka inteligencija i robotika

Veštačka inteligencija sve dublje zadire u turističku industriju. Kompanija Lufthansa je već uvela „čet botove“ koji samostalno odgovaraju na jednostavna pitanja putnika, dok su mobilne aplikacije aerodroma i avio kompanija već postale standard u svetu. Takođe, sve više aerodroma koristi robote, kako za komunikaciju sa putnicima, tako i za održavanje aerodromske zgrade.

Više zelenih površina

Sve više se vodi računa o ekologiji, ozeljenavanju spoljašnjih i unutrašnjih prostora. Od velikih saobraćajnica koje zagađuju okolinu, neki aerodromi su se već gotovo pretvorili u parkove i staklene bašte, dok singapurski aerodrom ima i specijalnu baštu za leptire.

Manje vozila na parkinzima

Popularizacija jeftinih gradskih transfera kao što je Uber, ali i sve veća dostupnost javnog prevoza utiču na smanjenje broja vozila na aerodromskim parkinzima. Predviđa se da će čak i privatna vozila bez vozača moći samostalno da se vrate kući kada svoje vlasnike odvezu na aerodrom.

Manje izgubljenog prtljaga

Kompanija Lufthansa je, u partnerstvu sa kompanijom Bagtag, krirala elektronske oznake za prtljag koje se mogu koristiti više puta. American Airlines i British Airways nude uslugu dostave kofera na kućnu ili adresu hotela, dok putnici kompanije Fiji Airways mogu svoje kofere predati kompaniji već prilikom napuštanja sobe u hotelu. Svakako se očekuje bolja kontrola nad prtljagom, a sve u cilju smanjenja broja izgubljenog i nestalog prtljaga.

Izvor: tourism-review.com