Aktuelni način obračunavanja cena avio karata uskoro bi mogao biti zamenjen novim, prema kom bi za svakog putnika bila formirana cena koja je u skladu sa njegovim “turističkim ponašanjem”.

Noviteti koje avio kompanije najavljuju proističu iz tzv. menadžmenta prihoda (revenue management) i primene savremenih tehnologija. U pitanju je novi način formiranja cena avio karata koji se zasniva na praćenju popunjenosti letova, uzimajući u obzir i veliki broj drugih faktora, kao što su dani u nedelji kada se karta kupuje, učestalost putovanja i istorija korišćenja usluga avio kompanije putnika koji vrši pretragu cena.

To zapravo znači da će avio kompanije, uz pomoć savremenih tehnologija, pratiti “letačko” i “turističko” ponašanje svakog od nas. Koristeći sve dostupne informacije o nama i našim prethodnim putovanjima, specijalizovani softveri će formirati cene koje će zavisiti od toga koliko često putujemo, koliko često koristimo usluge određenih avio kompanija, da li putujemo zbog posla ili odmora, koliko se na putovanju zadržavamo, koliko trošimo, kakve smo platežne moći i slično.

Za očekivati je da će putnici koji su više puta koristili usluge jedne kompanije dobijati nešto povoljnije karte od onih koji ih kupuju prvi put, da će turistička putovanja koja se plaćaju privatnim kreditnim karticama biti povoljnija od poslovnih putovanja i slično.

Iako na prvi pogled ovo možda deluje optimistično, novi sistem obračuna nema za cilj da putovanja u budućnosti budu jeftinija, već naprotiv, da se poveća profit avio prevoznika.

Izvor: travel-advisor.eu