Na današnji dan, 27. septembar, obeležava se Svetski dan turizma.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija- UNWTO objavila je podatak da je u 2017. godini broj međunarodnih turista dostigao 1,323 milijardi, što je novi rekord  i porast za 84 miliona u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, UNWTO tvrdi da turistički promet u poslednjih osam godina konstantno i neometano raste i da će, ako se ovaj trend nastavi, do 2030. godine dostići 1,8 milijardi.

Evropa je bila i ostala najposećeniji kontinent, sa čak 51% udela u svetskom turističkom prometu, a slede je Azija sa 24%, Amerike sa 16% i Afrika sa 5%. Prva tri mesta u svetu po broju turista zauzele su Francuska, Španija i SAD.

Čak 57% turista na odabranu destinaciju je doputovalo avionom, 37% drumskim prevozom, 4% brodom, a 2% železnicom.

Kada su u pitanju motivi i vrste putovanja, 55% turista je putovalo na odmor, 27% je posećivalo rodbinu i prijatelje, dok je 13% putovalo iz poslovnih i profesionalnih raloga.

Kada je u pitanju broj radnih mesta koje turizam obezbeđuje, UNWTO iznosi podatak da je svaki deseti građanin sveta zaposlen u ovoj privrednoj grani. Takođe, turizam obezbeđuje čak 10% svetskog GDP-a i 7% svetskog izvoza.

Srećan vam Svetski dan turizma!