Za sticanje titule jednog od industrijskih lidera Evrope, Italija ima na mnogo čemu da zahvali industriji prerade kafe i poizvodnje posuđa za njeno kuvanje i posluživanje.

Jedna od najstarijih i najpoznatijih fabrika je svakako Lavazza, koja je u Torinu nedavno otvorila muzej posvećen ovom omiljenom napitku.

Kompanija Lavazza uspešno posluje još od 1895. godine, a danas je jedan od najvećih poslodavaca u Italiji i jedan od svetskih lidera u preradi kafe.

MUZEJ

Koncept muzeja je takav da se na jednom mestu može saznati sve o tome kako je kafa kroz istoriju postala najpopularnije piće na svetu. Fenomenu kafe je pristupljeno iz više uglova, pa se u muzeju može saznati sve o njoj kao tropskoj biljci, kao vrednoj robi koja se vekovima prenosila prodovima, ali i kao ritualu i inspiraciji barmenima i dizajnerima plakata. Multimedijalne prezentacije vode posetioce u šetnju kroz celokupnu priču o kafi. Od plantaže i silosa, do postrojenja za obradu zrna.

Kako su Lavazza šoljice oduvek bile simbol dobrog gutljaja i hedonizma, u muzeju i one imaju svoje posebno mesto i ulogu. Naime, prilikom kupovine ulaznice, svaki posetilac dobija po jednu šoljicu koja će mu služiti kao vodič kroz muzejsku postavku. Plavi krugovi na interaktivnim tablama aktiviraju se spuštanjem šoljice i tada počinje emitovanje multimedijalnog sadržaja. Tura se, naravno, završava degustacijom klasične espreso kafe, ali i nečeg sasvim novog, a to su različiti kokteli sa kafom.

Sama zgrada muzeja je locirana u centru stare industrijske zone Torina. Deo grada koji je poznat kao jedan od najvećih industrijskih centara Italije, u objektu koji je nekada bio električna centrala.

Ideja projekta je da muzej i ceo prostor koji ga okružuje bude namenjen turistima i svim ljubiteljima kafe, te da ovaj deo grada ponovo oživi tako što će i druge napuštene fabrike u okolini takođe dobiti svoju novu svrhu i novo lice, kako bi se što bolje sačuvalo i prezentovalo bogato industrijsko nasleđe Italije.

Ulaznica za muzej staje 10 eura.

Ukoliko planirate da posetite Torino, muzej kafe nije jedino mesto na kojem se možete zabaviti. Tu je i Egipatski muzej, stara Fijatova fabrika otvorena za posetioce i muzej automobila. I najvrednije blago ovog grada koje se čuva u katedrali Svetog Jovana Krstitelja, “Torinski pokrov”, laneno platno za koje se veruje da je obmotavalo telo Isusa Hrista posle raspeća. Torino je poznat i po dobrom provodu u četvrti San Salvario koja je centar noćnog života, sa brojnim kafićima i klubovima.

Izvor: travelandleisure.com

Foto: tamschick.com