Planirano je da testiranje AI detektora laži na granicama država članica Evropske Unije uskoro počne, a program je poneo ime iBorderCtrl. Test period će potrajati šest meseci, na granicama Mađarske, Letonije i Grčke sa zemljama koje nisu članice.

iBorderCtrl je projekat koji bi trebalo da ubrza procese prelaska granica, budući da će korisnici popunjavati online formulare, te lična dokumenta otpremati na prilagođeni servis, a pre nego što im virtuelni graničar postavi nekoliko pitanja. Pitanja će uključivati i ona poput „Šta imate u koferu?“, te „Ako otvorite kofer i pokažete mi šta je u njemu da li će to biti u skladu sa odgovorima koje ste dali?“ Putnici će odgovarati dok gledaju u web-kameru, a sistem će analizirati mikro-gestove kako bi utvrdio da li govore istinu.

Kada sistem utvrdi da putnik govori istinu, ovaj dobija QR kod koji mu omogućava da pređe granicu, a ako se u odgovore posumnja, putnik je dužan da pruži biometrijske podatke, poput otiska prsta, dlana, te lica, da bi potom došao do ljudskog službenika čiji je zadatak da informacije proveri.

Program se još uvek smatra eksperimentalnim, te neće presudno uticati na to da li će nekome biti dozvoljeno da pređe granicu, budući da je prva faza testiranja pokazala 76% tačnosti, a kreatori tvrde da nova verzija ide do 85%. Ipak, i sa 85% ostaje puno prostora za greške, tako da će proći još mnogo vremena pre nego slični sistemi preuzmu potpunu kontrolu nad državnim granicama.

Izvor: novaenergija.net