Držaljane Japana, kao i turiste svih nacionalnosti, od 7. januara 2019. godine očekuje novi trošak, takozvana „Sayonara taksa“ za izlazak iz zemlje, u iznosu 1000 jena (oko 8 evra).

Svakoj osobi, isključujući decu starosti do dve godine i putnike u tranzitu, prilikom napuštanja teritorije Japana biće naplaćivana taksa za izlazak iz zemlje. Kako prenose mediji, nova taksa će se dodavati na iznos cene avionskih i brodskih karata, i plaćaće se svaki put prilikom napuštanja zemlje, bez obzira na dužinu boravka, broj ulazaka i izlazaka i nacionalnost. Pravilo se ne odnosu na karte kupljene pre 07. januara.

Cilj ove nove zakonske mere je prikupljanje sredstava za unapređenje turističke infrastrukture, kao što je tehnologija prepoznavanja lica putnika radi povećanja nivoa bezbednosti i bržih procedura na aerodromima, višejezičke informativne table za turiste, bezgotovinska naplata javnog prevoza i slično.

Japanska vlada u ovoj godini očekuje dodatne prihode od 50 miliona jena i povećanje broja turista na čak 40 miliona godišnje, a sve u cilju što kvalitetnije pripreme za organizovanje Olimpijede i Paraolimpijade u Tokiju, 2020. godine.

Izvor: straitstimes.com