Francuska skijališta su toliko postala popularna poslednjih godina da je do sada već svaki drugi, malo ozbiljniji skijaš sa ovih prostora posetio ovu zemlju u potrazi za savršenim skijaškim isustvom. Neki su već posetili, a drugi skoro sigurno žele da to urade.

Kako, koliko košta i kuda do francuskih skijališta?

Skijalište Val Cenis

Ali zašto je Francuska postala toliko atraktivna za većinu skijaša? Da je blizu – nije, da je bolji sneg, boga mi ni to nije, ali da je povoljnije nego na drugim, ozbiljnim skijalištima – e to jeste! Ne mnogo, ali sasvim dovoljno da se potrudiš i prevališ put od preko 1.250 km u jednom pravcu. Zapravo, već nekoliko godina za redom posećujem francuske ski centre i svake godine kada se vratim sa odredišta kažem sebi “vredelo je 12 vožnje”. Tamo i nazad po 12h da budem precizniji.

Put od Francuske je tema o kojoj sam hteo da napišem par reči i dam par saveta.

Autoput Italija

Kuda i kako do skijališta?

Ukoliko vas zanimaju severnija skijališta, nemate puno opcija osim da krenete preko Hrvatske, Slovenije i cele severne Italije pa pravac kroz tunel Frejus. Povratnu kartu morate platiti, za tunel, 58 evra za automobil.

U slučaju da idete na južnija skijališta, kojih je manje, onda izbegavate tunel i preko italijanskog skijališta Sestriere dolazite do Bransona. Mali gradić koji je povezan sa skijalištem Cher Chevalier.

Čime putovati?

Na samom početku, glavno pitanje je koliko košta putovanje kolima i da li se više isplati putovanje autobusom? Najveća razlika je u satima koje ćete provesti u putovanju odnosno oko 12h duže ćete se voziti busom. To jeste velika razlika u odnosu na auto.

Cena autobuskog prevoza je oko 100 eur po osobi za povratnu kartu. Cena prevoza automobilom varira u zavisnosti koja je marka automobila u pitanju. Koliko troši, da li je “pun ko brod”, da li imate krovni nosač. Ima tu dosta parametara koji direktno utiču na potrošnju i na ukupan trošak ali na kraju će vas put automobilom skoro uvek koštati oko 500-550 eur.

Računica je jednostavna: ukoliko imate auto koji je dovoljno velik za 4 putnika, razlika koju ćete doplatiti za prevoz automobilom nije previsoka u odnosu na cenu autobuske karte.

Kako, koliko košta i kuda do francuskih skijališta?

Putarine

Koliko koštaju putarine?

Svaki put kada krenem za Francusku pomislim zašto put ne ide recimo preko Mađarske i Austrije?!

Dok bi za prolaz kroz ove dve zemlje platili za 10 dana ukupno 20 eur za putarine u oba pravca, kroz Hrvatsku ćete paltiti 40 eur, kroz Sloveniju 30 eur (mesečna vinjeta) i Italiju oko 150 eur. Ukupna suma iznosi 210 eur i na kraju “šlag na tortu”: plaćanje za prolaz kroz tunel Frejus koji košta pomenutih 58 eur u oba pravca.

Kada dodate trošak goriva dolazimo do gore pomenute cifre od oko 550 eur.

Da ne pominjem da treba nešto i jesti usput i praviti nekoliko pauza.

Saveti i kako uštedeti?

  • Kao prvo, možete uštedeti na italijanskim putarinama oko 22 eur (u oba pravca). Važno je da idete od gradića Postojne u Sloveniji za Goricu, a ne preko Trsta. Isto ćete se kretati autoputem, malo je veća kilometraža, ali ćete “kasnije” ući u Italiju, (bliže Veneciji) i tako platiti manju, ukupnu, putarinu (kada budete izlazili sa autoputa kod Milana)
  • U Sloveniji u mestu Gorica imate pumpu i natočite “do čepa”! Obavezno. Na taj način izbegavate da sipate benzin u Italiji koji je skuplji. Naravno, treba da imate dovoljno velik rezervoar da prođete celu Italiju ali ako vam i zafali malo onda dospite na autoputu samo onoliko koliko vam je potrebno da se “dovučete” do Francuske.
  • U Italiji na auto putu je benzin skuplji nego kada siđete na običnu magistralu. I još jedan oprez! Na pojedinim pumpama imate opciju da sami sipate ili da vam sipa radnik pumpe. Razlika u ceni po litru goriva je čak 20 centi ako želite da vam gorivo sipa radnik na pumpi.  U proseku je cca 1,80 eur mada se ponekad može naleteti na 1,65 eur.
  • Kada plaćate tunel Frejus obavezno tražite povratnu kartu jer je cena povratne karte 58 eur, a jedan pravac je 45 eur. I nemojte zaboraviti da SAČUVATE račun!
  • Ako želite da uštedite i vreme onda spremite platnu karticu i tako plaćajte u Italiji putarine. Bićete mnogo brži pri prolasku. Italijani obavezno ostave po samo jednu kućicu gde sedi čovek. A mnogo više prolaza imate za plaćanje karticom ili kešom preko automata. Ako vam je potreban račun, odnosno dokaz da ste platili putarinu, onda morate da to i zatražite preko automata pritiskom na dugme za račun/potvrdu.
  • Espreso kafa na bilo kojem Autogrilu je odlična i tu nema greške i cena za jedan espreso je 1.25-1.50 eur.

Srećan put : ) )

Kako, koliko košta i kuda do francuskih skijališta?

Val Cenis Francuska