Uz veliku popularnost i vrtoglavu ekspanziju platforme Airbnb, od njenog formiranja 2011. godine do danas, došli su i veliki problemi.

Iako osnivačima portala to nije bila zamisao i namera, prebrza ekspanzija ovog načina iznajmljivanja smeštaja, ali i česte zloupotrebe od strane iznajmljivača, u više navrata su doveli do podizanja tužbi i preskupih sudskih sporova. Podatak da samo 20% Airbnb iznajmljivača ostvaruje čak 80% profita, dovoljno govori o činjenici da mnogi gradovi optužuju upravo Airbnb da je najveći krivac za stvaranje nelojalne konkurencije i skok cena nekretnina.

Sa željom da poslovanje svoje kompanije učine društveno odgovornijim i humanijim, osnivači portala su odlučili da malo inoviraju sistem rezevacija i povrate pravu ulogu pojma “share” (deljenje) u fenomen “sharing economy” (ekonomija deljenja). Osmislili su i lansirali pravedniju alternativu – FairBnB, platformu koja u centar pažnje postavlja ljude, njihovo autentično iskustvo putovanja, održivi razvoj i humanost, ispred profita.

Osnovna razlika koju donosi FairBnB je transparentnost i legalnost sa pravilom „jedan domaćin – jedan dom“, uz uredno plaćanje poreza i odgovornost iznajmljivača prema lokalnoj zajednici.

Cene FairBnB-a će biti slične kao i kod Airbnb-a, ali provizije će biti manje i njihova struktura drugačija. Funkcionisaće tako što će se 50% provizije izdvajati za održavanje platforme, a 50% za finansiranje malih projekata koji imaju za cilj pomoć lokalnim zajednicama iz kojih dolaze Fair iznajmljivači. Iznajmljivači se pozivaju da, putem Fairbnb platforme, kandiduju projekte svoje lokalne zajednice za finansiranje.