Putovanje je divna stvar. Sama pomisao da ćete uskoro otputovati negde, stvara dobar i pozitivan osećaj.

Ipak, malo manje iskusni putnici, kako se putovanje približava, počinju da razmišljaju o detaljima i proveravaju da li imaju sve informacije i da li su nešto zaboravili.

U nastavku teksta pronaći ćete informacije o tome na šta sve treba obratiti pažnju pre nego što se krene na aerodrom. Verujte nam, neretko se dogodi da i najiskusniji putnici zaborave neku od njih.

Dakle, ako se spremate na putovanje avionom i već ste kupili avio kartu, pre odlaska na aerodrom treba da proverite i znate sledeće:

  • Za putovanja u zemlje EU i Tunis, vaša putna isprava mora da važi još najmanje 90 dana od planiranog datuma povratka (pasoši R. Srbije). Za putovanje u Tursku, Egipat i SAD, na primer, moraju da važe najmanje šest meseci od planiranog datuma povratka koji se nalazi na vašoj avio karti.
  • Obavezno proverite vizni režim vaše krajnje destinacije, kao i tranzitnih zemalja u kojima presedate (npr. presedanje u Londonu!).
  • Ako putujete iz Beograda kompanijom Air Serbia i imate kupljenu kartu sa uključenim ručnim koferom, morate se prijaviti na let elektronskim putem (online check in). U suprotnom vas čeka trošak usluge čekiranja na aerodromu. U povratku za Beograd čekiranje se ne naplaćuje!
  • Na letovima Air Serbia i low cost komapnija hrana i piće se dodatno naplaćuju.
  • Ako putujete sa nekom od low cost kompanija, bez obzira sa kog aerodroma, i imate kartu samo sa ručnim koferom (najniža tarifa), nemojte zaboraviti da se elektronski prijavite na let jer će vam tu uslugu na aerodromu naplatiti dodatno.
  • Ukoliko ste kupili avio karte niskobudžetne avio kompanije sa presedanjem, imajte na umu da se kod njih svaki let tretira zasebno. To znači da vaš prtljag neće biti automatski prebačen u sledeći avion, te da ga morate samostalno preuzeti i za drugi let se ponovo prijaviti (čekirati).
  • Kod niskobudžetnih avio kompanija obavezno proverite dimenzije prtljaga. Ne važe isti uslovi za sve avio kompanije ovog tipa.
  • Rezervacija sedišta kod low cot kompanija se naplaćuje i može se desiti da softver tokom procesa prijave na let vama i vašim saputnicima dodeli sedišta koja nisu jedna pored drugog, bez obzira što imate istu rezervaciju (booking code) i što su karte rezervisane i kupljene u jednoj transakciji.
  • Svaka flašica sa tečnošću zapremine veće od 100ml, veća količina lekova bez recepta i oštri predmeti bilo koje vrste koji se nađu u vašem ručnom prtljagu mogu vam biti oduzeti pre ulaska u avion. Ovo pravilo se ne odnosi na čekirani prtljag, tj. kofer koji predajete na šalteru.
  • Naša preporuka je da obavezno kupite i putno osiguranje (obavezno sa opcijom pokrića i Covid19) koje kod mnogih osiguravajućih kuća možete obezbediti elektronskim putem.
  • Usled pandemije koja vlada već nekoliko meseci unazad, sve avio kompanije imaju pravila koja moraju da se poštuju na letovima. Naš savet je da proverite direktno na sajtu avio prevoznika sa kojim putujete koja su to pravila kako biste se što bolje pripremili za putovanje.

U ovom tekstu smo naveli smo nekoliko osnovnih stvari koje obavezno treba proveriti pred put, kako biste izbegli neprijatnosti na putovanju i uštedeli novac. Na kraju krajeva, avio kompanije ostvaruju ogromnu zaradu upravo na greškama putnika, najčešće u situacijama kada je prtljag teži nego što je dozvoljeno, kada ručni kofer nije odgovarajućih dimenzija ili kada putnici sa najjeftinijim kartama nisu samostalno obavili prijavu na let.

Ukoliko vam je potrebna stručna pomoć u vezi sa rezervacijom i kupovinom avio karata ili smeštaja, možete nam u bilo kom tenutku poslati upit. Biće nam zadovoljstvo da vaše putovanje učinimo bezbrižnim!

 

Dobro je znati još da:

* Svi naši putnici imaju podršku Bookiraj tima 24h.
* Za sve naše putnike vršimo besplatnu prijavu na let (onlajn čekiranje).
* Prodajemo avio karte svih low cost kompanija.
* Pružamo podršku pri rezervaciji hotela, apartmana, rent a car-a i transfera.

Još dobrih ponuda i prilika za putovanja možete pogledati ovde.