Luksemburg je dospeo u centar pažnje evropske javnosti kada je premijer ove državice, Ksavijer Betel, pre nekoliko dana izjavio da će javni prevoz u celoj državi postati potpuno besplatan.

U državici koja ima najveći broj automobila u odnosu na broj stanovnika u Evropskoj uniji, čak 552 na 1000 ljudi, vlada  je usvojila predlog za ukidanje naplate javnog prevoza, u okviru kampanje o zaštiti životne sredine.

Koliko je problem zagađenja vazduha i opterećenosti saobraćaja u Luksemburgu ozbiljnan, dovoljno govori podatak da broju vozila registrovanih u ovoj zemlji treba dodati i oko 200 000 Francuza, Belgijanaca i Nemaca koji u Luksemburg svakodnevno dolaze na posao, mahom svojim automobilima.

Kako tvrde ekolozi, broj ljudi koji se radnim danima nalaze u glavnom gradu ove zemlje čak je i do pet puta veći od broja njegovih meštana, pa premijer Luksemburga veruje da će ukidanje naplate transportnih usluga podstaći veliki broj vozača da automobil ostavi kod kuće i za vožnju po gradu koristi autobuse, tramvaje i trolebuse.

Primer Luksemburga nameravaju da prate i druge zapadnoevropske zemlje. Nemačka je sličnu kampanju najavila već za kraj ove godine, za početak, u Bonu, Esenu, Manhajmu i Herenbergu. Pored besplatnog javnog prevoza, ovi gradovi će dobiti zone sa smanjenom emisijom štetnih gasova, električne taksije i autobuse, a vlasnici hibridnih automobila posebne povlastice. Nemačka najavljuje i uvođenje vozova sa hidrogenskim pogonom u 2021. godini.

Izvor: futurism.com