Stiglo je proleće, lepši i duži dani, i već maštamo o nekim lepim, nezboravnim izletima koji su pred nama.

Kako bismo vam dali dobru ideju koji izlet da uvrstite u svoju must see listu ovog proleća ili leta, posetili smo Park prirode Kopački rit, odakle vam prenosimo utiske, upotpunjene našim uobičajenim praktičnim savetima koji će vam pomoći da se što bolje organizujete.

Izlet u Kopački rit nam se, nekako, učinio kao idealan predlog za porodični vikend, mada ništa manje atraktivan nije i za grupe prijatelja, ljubitelja prirode, dobih slavonskih zalogaja i vinskih kapljica, kojih u ovom kraju ima gotovo na svakom uglu.

No, vratimo se porodičnoj organizaciji i najvažnijim detaljima.

Park prirode se nalazi na 10 minuta voženje od centra Osijeka, između Dunava i Drave, na neverovatno važnom mestu za ptice selice, kao drugo najveće mrestilište slatkovosnih riba u Evropi. Podatak da se na prostoru od 177 km2 svake godine gnjezdi oko 140 vrsta ptica, i da je to dom čak 2000 različitih bioloških vrsta, dovoljno govori o važnosti ovog mesta, o čemu ćete mnogo više čuti od vodiča koji će vas pratiti u šetnji parkom. Naime, posete parku bez vodiča nisu dozvoljene, ali su njihove usluge uračunate u cenu ulaznica.

Područjem Kopačkog rita prvi je upravljao Eugen Franjo Savojski, vlasnik tada ogromnog poljoprivrednog kompleksa “Belje”,  nakon koga ga zakupljuje porodica Habsbrug (do 1918. godine). Od 1920. godine ovo područje je proglašeno rezervatom kralja Aleksandra Karađorđevića, dok je za vreme kraljevine Mađarske njime upravljao Mađarski narodni muzej koji osniva biološku stanicu “Albertina”. Od 1997. godine do danas, područjem Parka prirode upravlja Javna ustanova “Park prirode Kopački rit”.

Zbog izuzetnog značaja za očuvanje biodiverziteta, Kopački rit je 1993. godine uvršten u listu Ramsarskih područja (lista područja zaštićenih Konvencijom o vlažnim područjima od međunarodnog značaja, kao staništima ptica močvarica), na listi je programa IBAs (Important Bird Areas), deo je Evropske ekološke mreže i mreže Natura 2000, kao i mnogih drugih međunarodnih udruženja za zaštitu barske flore i faune.

Kroz park uzduž i popreko prolaze drveni mostovi (šetnice) po kojima se turisti mogu kretati cele godine, a u toplijim danima preporučuje se vožnja kanuima, što pruža poseban doživljaj direktnog kontakta sa prirodom.

Šetnjom kroz Park možete posetiti i naselje Tikveš, u kom se nalazi istoimeni dvorac, lovačko imanje Fridriha Habsburškog, kasnije vlasništvo članova dinastije Karađorđević, u kom je tokom sezone lova Josip Broz Tito, između ostalih, gostio Sofiju Loren i Đinu Lolobriđidu.

Zanimljive akcije za ljubitelje prirode u Kopačkom ritu

Verovali ili ne, u Kopačkom ritu možete doslovno usvojiti pticu!

Park prirode daje mogućnost svim zainteresovanim ljubiteljima ptica da, uplatom donacije, usvoje rodu, čaplju ili orla štekavca. Usvojena ptica dobiće odgovarajući broj na prstenu i ime koje donator odabere, a donator sertifikat o usvajanju. Ukoliko nakon seobe prica neko u drugom delu sveta uoči obeleženu pticu, može poslati dopis, a uprava Parka će donatora o tome obavestiti pismom ili mejlom.

Takođe, Park prirode poziva posetioce da donacijama podrže sadnju drvoreda autohtonih divljih vrsta voćaka u okolini parka u okviru akcije „Posadi drvo i nastat će drvored“.

Praktični saveti:

Najbolje je posetu Kopačkom ritu planirati kao prvu aktivnost u toku dana, što ranije ujutru, već u 8h, kada park otvara vrata posetiocima. Dobar razlog da poranite je upravo taj da se najveća šansa da vidite orla belorepana i druge ugrožene vrste pruža upravo prvim posetocima. Kada se park napuni ljudima, plašljivije životinje se povuku u svoja skrovišta pa je šansa da ih sretnete i fotografišete daleko manja.

Iako se do Parka prirode lako stiže kolima, naša preporuka je da, ipak, ovaj izlet učinite potpuno ekološkim i, nakon noćenja u Osijeku, gde svakako preporučujemo fenomenalni pansion Maksimilian, iznajmite bicikle (oko 10 eur za ceo dan) i uputite se u polučasovnu vožnju nasipima kroz zanimljiv baranjski krajolik.

S obzirom na to da su biciklističke staze i osiječke ulice većinom ravne, biciklistička tura je prigodna za sve uzraste i nivoe fizičke spremnosti.

Po ulasku u Kopački rit obavezno pogledajte interaktivnu muzejsku postavku koja će vam dati sve neophodne informacije o tome kako park izgleda prilikom različitih vodostaja, zašto je svaka poplava ovde blagodet, kako, zašto i kojim putanjama ptice lete na jug i slično. Interesantno i za decu i za roditelje.

U parku možete doslovno provesti ceo dan, možete se voziti turističkim vozićem, iznajmiti kanue, pešačiti, biciklirati kroz park, fotografisati, napraviti piknik, ali svakako završite posetu ručkom u restoranu Didin konak u Kopačevu, selu koje se naslanja na sam park (nedaleko od glavnog ulaza) i koje danas predstavlja jedno od najočuvanijih seoskih ambijenalnih celina u Hrvatskoj. U restoranu smo probali riblji paprikaš, popularni „fiš“ i „čobanac“, paprikaš od tri vrste mesa, kao i bogatu kolekciju vina iz vinskog podruma. U okviru imanja se nalazi i nov objekat za smeštaj sa privatnim parkingom.

Informacije o cenama ulaznica, radnom vremenu i atrakcijama koje možete videti u Kopačkom ritu možete pronaći na ovom linku

Smeštaj u pansionu Maksimilian, koji preporučujemo u starom jezgru Osijeka, u autentičnom ambijentu koji dočarava atmosferu barokne osiječke gospodske kuće u središtu Tvrđe, možete pogledati ovde.

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene