Kopaonik se uveliko sprema za predstojeću ski sezonu. Planinu pošumljavaju radnici „Skijališta Srbije“, jer su posekli deo šume kako bi proširili i izgradili skijaške staze u ataru Krčmara, Duboke i Pančićevog vrha.

Plan im je da u narednih pet godina u Nacionalnom parku zasade 23,5 hektara šume.

Sa ciljem očuvanja ekosistema u srcu Nacionalnog parka na Kopaoniku, u prvoj fazi pošumljavanja zasadiće se jelova šuma na potezu Gobeljske i Barske reke.

Skijaška staza Gvozdac, na kojoj je iskrčena šuma, dugačka je 1.100 metara. To je oko 700 kubika subalpske smrče i niskog rastinja.

„Ovo je prvi put da se rešenje o kompenzacionim merama sprovodi i to baš na teritoriji Nacionanog parka. Značajno je da se uspostavi balans prirode i čovekove delatnosti na planini“, kaže Predrag Pošumarac iz Nacionalnog parka „Kopaonik“.

Za goste Kopaonika, pored postojećih 65, otvoriće se, naredne zimske sezone, još pet kilometara novih skijaških staza. Remontovan je i sistem od 24 žičare.

I jedna od, možda, i najvažnijih informacija kada je skijalište Kopaonik u pitanju, a to je parkiranje. Početkom naredne zimske sezone, za oko 30 dana, otvoriće se garaža sa 350 parking mesta. Objekat finasiraju Ministrastvo turizma i Javno preduzeće „Skijališta Srbije“.

Izvor: rts.rs