„Dovoljno je da građani Srbije rezervišu smeštaj u Hrvatskoj, pokažu dokaz na granici gde i kod koga idu i mogu ući u zemlju i otići na more“ kaže za Nova.rs Krunoslav Capak, vodeći hrvatski epidemiolog.

Region je juče šokirala vest da je građanima iz samo 10 zemalja dozvoljen ulaz u Hrvatsku, a da Srbije među njima nema, kako je najavio premijer Andrej Plenković. Stranci iz 10 zemalja moraju da se najave unapred, da pošalju mejl sa podacima i dobiju uputstva o ponašanju u Hrvatskoj tokom pandemije. Međutim, ono što nije rečeno je da građani iz svih ostalih država, takođe mogu ući u Hrvastku, ali moraju imati neki konkretan razlog, ekonomski ili lični, ali i dokaz za to.

“Sa 10 zemalja uspostavili smo bilateralne dogovore, da ćemo ih puštati na granici da uđu u Hrvatsku, ali se moraju prijaviti unapred. Njihovi građani moraju da dobiju uputstva kako da se ponašaju u našoj zemlji zbog koronavirusa. Svi ostali takođe mogu ući, i Srbi naravno, ali moraju imati neki razlog za to i dokaz. Ako recimo imate neku nekretninu ili plovilo, jahtu u Hrvatskoj ili rođaka u našoj zemli, samo pokažete dokaz na granici i objasnite zašto dolazite. Isto važi i za letovanje, dovoljno je da imate dokaz o bukingu. Kod nas nije potrebno raditi test na koronu, samo da pokažete na granici zašto ulazite u zemlju” objašnjava Capak.

Naime, građanima Srbije još uvek nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, bez karantina od obaveznih 14 dana, pa nas Capak  poziva u Hrvatsku na more.

“Ne bih mogao da komentarišem poteze vlasti u Crnoj Gori, ali ako ne možete kod njih, dođite kod nas!” naglašava Capak.

Izvor: nova.rs