Od 1.septembra stupiće na snagu pooštrene mere prelaska granice R. Mađarske. Lica koja nisu državljani ove države, a dolaze iz inostranstva, neće moći da uđu na teritoriju Mađarske. Što se tiče Srbije, ostaje tranzitni saobraćaj i ulazak na teritoriju našeg severnog suseda 30 kilometara od granične linije.

Mađarski državljani koji se vraćaju iz inostranstva moraju biti 14 dana u kućnoj izolaciji, odnosno kućna izolacija mora trajati dok ne dobiju dva negativna PCR testa na korona virus. Dva PCR testa mora platiti osoba koja ulazi u zemlju (ne idu o trošku R. Mađarske) i priznaju se samo testovi urađeni u R. Mađarskoj.

Mađarska vlada i dalje omogućava tranzitni saobraćaj (prolazak kroz Mađarsku), a na teritoriju našeg severnog suseda i dalje je moguće ući u zoni od 30 kilometara od granične linije, najduže na 24 časa, što je veoma značajno za naše sugrađane koji svakodnevno odlaze na posao u Mađarsku, ili obrađuju zemlju.

Postoji rizik od širenja zaraze, pa su morala biti uvedena nova pravila. Većina izvora zaraze potiče iz inostranstva – objasnio je Gergelj Guljaš, ministar zadužen za funkcionisanje kabineta premijera Mađarske. – Pažnja se mora obratiti i na ekonomiju, starije osobe i školarce, a sve odluke o zaštiti granica su donete uzimajući u obzir ove kategorije.

Po rečima Guljaša, strani državljani od prvog septembra ne mogu ući na teritoriju Mađarske, samo u izuzetnim prilikama (poslovni put, lekarska intervencija, sportsko takmičenje, sahrana…), poštujući propisane mere zdravstvene bezbednosti.

Kako je najavljeno, Mađarska vlada bi danas trebala da raspravlja o detaljima novih mera. Očekuje se da će granice biti zatvorene tokom septembra.

Izvor: subotica.com