Potvrde o vakcinaciji svim vakcinama dostupnim u Srbiji, kao i negativan rezultat na PCR i antigenskom testu biće dovoljne srpskim državljanima za odlazak u Grčku, dogovoreno je na sastanku predstavnika ministarstava turzima ove dve zemlje u Beogradu.

Hari Teokaris, ministar turizma Grčke, rekao je da će za ulazak u ovu zemlju biti prihvaćene i potvrde o vakcinaciji kineskom i ruskom vakcinom, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj uniji – a to su: Fajzer, Moderna i AstraZeneka.

Srbija će tako biti peta zemlja u svetu, uz SAD, Veliku Britaniju, Izrael i Maltu, čiji će državljani moći da uđu u Grčku.

Posle sastanka u Beogradu, na kojem je potpisan ovaj dogovor dve zemlje, saopšteno je da turistička sezona počinje 14. maja, odnosno da se tada otvaraju granice.

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija je sa grčkim kolegom potpisala izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

Ministar Grčke je tokom sastanka rekao da postoji „mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, poput Srbije, budu uključene u pilot projekat gde će možda pustiti i turiste i u aprilu“.

„Ali to zavisi od zdravstvene situacije“, rekao je Teokaris.

Na sastanku je odlučeno i da će za decu stariju od 10 godina biti potrebno PCR testiranje.

Za decu do 10 godina starosti neće biti potrebna ni potvrda o vakcinaciji, jer nisu u kategoriji za vakcinaciju niti test.

Šta su još rekli ministri dve zemlje?

Teokaris je najavio da će, osim graničnog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti još dva graniča prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije kako se ne bi stvarale gužve.

Grčki ministar je najavio i da će Grčka od maja početi vakcinaciju svih svojih radnika iz turističkog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Istakao je da vakcinacija u Grčkoj teče dobro, da imaju oko 1.000 vakcinalnih centara u zemlji, ali da i dalje ne prednjači u svetu i Evropi po broju vakcinisanih kao Srbija.

Ministri Matić i Teokaris potpisali su Zajedničku izjavu o saradnji dva minstarstava tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su naveli, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi održi sektor turizma.

Matić je najavila da će u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grčkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naših digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Dodala da dva ministarstva čine sve kako bi putovanja ove godine bila što bezbednija.

„Jasno je da ove godine nećemo moći da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali način putovanja ove godine biće adekvatan u odnosu na epidemiološku situaciju i broj vakcinisanih“, rekla je Matić.

S obzirom da je, dodaje, Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to značajno, kako kaže, olakšava pregovore u vezi sa putovanjem državljana Srbije u druge zemlje.

„To je jedan od ključnih razloga što nam se ukazuje poverenje i mogućnost našim građanima da putuju u Grčku“, istakla je Matić.

Izvor: bbc.com