Odlazak na letovanje ove godine, po svemu sudeći, biće jednostavniji nego prošlog leta, jer su države koje tradicionalno posećuje najviše građana Srbije uglavnom ublažile uslove za dolazak turista.

Neke od njih, poput Crne Gore i Albanije, dozvoljavaju ulazak građanima Srbije bez ikakvih posebnih uslova, dok je u ostale zemlje, izuzev Egipta, moguće ući uz dokaz o vakcinaciji ili preležanoj infekciji kovid-19.

U nastavku možete pogledati šta je potrebno za ulazak u osam država u kojima letuje najveći broj građana Srbije, izuzimajući Španiju i Italiju koje još ne dopuštaju ulazak turistima, kao i dodatne informacije koje vam mogu biti od koristi ukoliko planirate da provedete odmor na nekoj od tih turističkih destinacija.

Izvor: N1/Lazar Lazic

Izvor: N1/Lazar Lazic

Egipat

Najstrože uslove za ulazak u zemlju ima Egipat, u koji se može ući isključivo uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. To važi za sve putnike, pa tako i za državljane Srbije koji su vakcinisani protiv kovida-19, a testiranje je obavezno i za decu stariju od šest godina.

Ipak, ukoliko niste u mogućnosti da PCR test uradite u Srbiji, možete to učiniti u Egiptu nakon sletanja aviona, po ceni od 30 američkih dolara (oko 3.000 dinara). S obzirom na to da je cena PCR testa u Srbiji 9.000 dinara, nije teško zaključiti gde se više isplati uraditi PCR test koji vam je neophodan za ulazak u Egipat.

Grčka

Državljani Srbije od 14. maja mogu ući u Grčku, avionom ili preko dva drumska prelaza. Prvi je između Grčke i Bugarske – Promahonas (radno vreme 00-24), a drugi između Grčke i Severne Makedonije – Evzoni (radno vreme 7-23).

Grčka je jedna od pet država koje su dosad priznale digitalni zeleni sertifikat, u koji su upisani podaci o vakcinaciji, PCR i antigenskim testovima, kao i o preležanom kovidu-19. Zvanično, Grci priznaju isključivo negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali su nam se javili čitaoci portala N1 koji su 3. juna u Grčku ušli sa sertifikatom u koji je bio upisan samo negativan antigenski test, urađen dan pred put.

Ulazak u Grčku bez negativnog PCR testa dozvoljen je svim građanima Srbije koji su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine.  Uz uslov da je od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana, kao i onima koji imaju dokaz da su preležali kovid-19 u periodu od dva meseca do devet meseci pre ulaska u Grčku.Svi putnici podležu brzom testiranju na graničnom prelazu, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolacija u trajanju od 14 dana u objektu po izboru putnika ili u onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa, o trošku grčke države. PCR test obavezan je i za decu stariju od pet godina, mada se očekuje da ta starosna granica bude podignuta na 12 godina.

Turska

Za razliku od Grčke, Turska dozvoljava ulazak bez PCR testa svim maloletnim osobama koje dolaze u pratnji vakcinisanih roditelja. Uslov je da od revakcinacije prošlo najmanje 14 dana. U Hrvatskoj su PCR testa oslobođena deca mlađa od dvanaest godina ukoliko putuju u pratnji roditelja ili staratelja, koji imaju negativan PCR ili antigenski test, odnosno potvrdu da su vakcinisani sa obe doze bilo koje vakcine, ili dokaz da su preležali kovid-19.

Većina zemalja u kojima letuju građani Srbije propisuje i obavezu popunjavanja posebnih formulara, koje je neophodno pokazati prilikom ulaska u državu. Ulazak u Hrvatsku iz turističkih razloga dozvoljen je samo uz potvrdu o uplaćenom smeštaju ili dokaz o vlasništvu kuće, stana ili plovila u toj državi.

Važno je napomenuti da je po povratku u Srbiju iz Turske, Egipta, Tunisa, Hrvatske i sa Kipra, kao i avionom iz Grčke, neophodno imati PCR test ne stariji od 48 sati. U protivnom se izriče mera karantina u kućnim uslovima u trajanju od deset dana. Navedeno se, kako piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ne primenjuje na lica koja su potpuno vakcinisana (za Astrazeneku je dovoljna samo jedna doza) u Srbiji i koja o tome poseduju odgovarajuću potvrdu.

Izvor: N1