Putovanja u vreme pandemije ubuduće bi trebalo da budu jednostavnija. EU usvojila je nove preporuke i one stupaju na snagu od 1.februara. Preporučeno je da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Vladimir Vlaho iz agencije turističke agencije izjavio je za Novi dan TV N1 da to znači da će putovanja građana Srbije od narednog meseca bitno znatno olakšana.

Objasnio je da će period važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana, odnosno devet meseci, od 14. dana nakon primanja druge doze vakcine protiv koronavirusa.

Vlaho je naglasio da za buster, odnosno treću dozu vakcine trenutno ne postoji vremensko ograničenje kovid sertifikata, i stoga je preporučio svima koji nameravaju da putuju da je prime.

Naglasio je i da je EU po prvi put zemljama članicama ostavila mogućnost da same odluče koje vakcine će priznati.

Kada je reč o putnicima koji se nisu vakcinisali ili preležali kovid, Vlaho je objasnio da oni moraju da imaju ili PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski sat ne stariji od 24 sata.

Podsetio je i da u ovom momentu Srbija jeste visokorizično područje za širenje koronavirusa, ali i da će zemlje članice EU tek naknadno donositi procene rizičnosti putnika iz odeeđenih zemalja.

Vlaho je rekao da se u turističkim agencijama uzdaju u procene lekara da će broj zaraženih nastaviti da pada, i da polako izlazimo iz rizične epidemiološke situacije.

Izvor: N1