Uprkos i dalje visokom broju dnevno inficiranih koronavirusom zbog omikron soja, širom Evrope mere polako, ali sigurno – padaju. Posle Danske, Švedske i Norveške, u poslednja dva dana i Holandija, Nemačka, Austrija i Švajcarska najavile svoje planove za „dane slobode“ i ukidanje svih ili većine mera, uključujući i nošenje maski.

Četiri pomenute zemlje planiraju tokom marta da ukinu gotovo sve mere, uz nekoliko izuzetaka. Odluke u Holandiji, Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, donete su nakon što su Danska, Švedska i Norveška već ukinule ograničenja na početku meseca, a brojne druge države počele da ublažavaju mere i planiraju „povratak u normalu“.

Pored njih i druge evropske vlasti ublažavaju pojedina ograničenja i razmatraju mogućnosti vraćanja na staro.

Da li su „dani slobode“ zasita na „dohvat ruke“ i jesu li oni vremenski ograničeni?

Holandija se ponovo otvara

Holandska vlada je saopštila da će ukinuti većinu ograničenja u vezi sa koronavirusom od 25. februara kako se infekcije virusom i hospitalizacije smanjuju.

Barovi i restorani će se vratiti na radno vreme pre pandemije, a građani više neće morati da nose maske na većini javnih mesta, saopštila je vlada.

„Zemlja se ponovo otvara“, rekao je na konferenciji za novinare holandski ministar zdravlja Ernst Kuipers, dodajući da će maske biti obavezne samo u javnom prevozu i na aerodromu.

Dodaje da je držanje distance i nošenje maske i dalje preporučeno ali ne i obavezno

Holandija je nedavno prijavila pad hospitalizacija i infekcija nakon uvođenja nekih od najstrožih mera u Evropi. Broj novozaraženih se smanjio za 22 odsto u proteklih nedelju dana, a hospitalizovanih za 18 odsto, saopštio je ranije holandski institut za javno zdravlje.

Vlada je međutim upozorila da pandemija još uvek nije gotova i da posebno ugrožene osobe moraju da budu oprezne.

Prošle godine, demonstranti su nasilno protestovali zbog strogih ograničenja, a policija je pucala i ranila nekoliko demonstranata u Roterdamu u novembru. Holandija je i Božić i Novu godinu provela u izolaciji nakon čega je počela da ublažava mere u drugoj polovini januara.

U sredu je nezavisna istraga konstatovala da je zemlja bila neadekvatno pripremljena za pandemiju. Holandski odbor za bezbednost rekao je da su vlasti  bile „previše fokusirane“ na bolnice na početku zdravstvene krize, a nedovoljno na uticaj pandemije na staračke domove, obrazovanje, kulturne institucije i biznis.

Predsednik odbora za bezbednost, bivši ministar finansija Jeroen Dijselbloem, nazvao je pandemiju najvećom društvenom krizom u zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

Mere na „stend baju“ u Austriji

Austrijski kancelar Karl Nehamer saopštio je da je odlučeno da se od 5. marta ukinu gotovo sve epidemiološke mere i ograničenja uvedena zbog korone. Nehamer je na konferenciji za štampu kazao da je koronavirus ekstremno fleksibilan, da se stalno menja, i zato je važno menjati mere i brzo reagovati.

IZvor: euronews.rs