Bez obzira na razloge koji vas motivišu na kretanje izvan svog mesta prebivališta treba uvek unapred obratiti pažnju na zdravlje i zdravstvene probleme koji mogu da vas zadese baš na putovanju kje ste toliko dugo čekali.

Posebnu pažnju treba obratiti i na one potencijalne putnike koji sa sobom nose i malo veći rizik i brigu, a to su trudnice, deca, starije osobe i osobe koje boluju od hroničnih bolesti.

Ako putujete u inostranstvo preporučujemo da se prvo informišete na interentu o državi u koju putujete kako bi dobili potrebne informacije, ali isto tako možete kontaktirati i ambasadu i dobiti još par informacija o zdravstvenim rizicima povezanim sa boravkom u toj zemlji.

Zatim, trebali biste se upoznati sa osnovnim informacijama vezanim za zdravstvene situacije koje se mogu dogoditi u inostranstvu, kao i preventivne mere.

Kada je u pitanju putovanje u egzotične zemlje trebali biste voditi računa da postoje bolesti koje nisu rasprostranjene u našoj zemlji i za koju naši građani nisu vakcinisani. Veoma je važno da ste dobro informisani pre nego što krenete na put i da ste preuzeli sve mere kako biste zaštitili svoje zdravlje.

Među najznačajnije bolesti spadaju kolera,  žuta groznica, tifus, hepatitis A i B, meningokokni meningitis, malarije, besnilo, tetanus, itd…

Svaka osoba bi trebala pratiti neka osnovna pravila higijene radi zaštite svog zdravlja. Ukoliko putujete turistički najbolje da proverite koje destinacije koje su najmanje rizične za vaše zdravlje.

Stvari koje morate znati pre putovanja

Mnoge tropske bolesti prenose komarci. Prema tome važna je preventivna mera kako biste sprečili sam ujed. Takođe tu je i lek protiv malarije, ali pre putovanja se posavetujte sa lekarom o tome kako i na koji način možete početi uzimati lek. Imajte na umu da ćete ovaj lek morati piti i dosta vremena nakon što se vratite sa putovanja. Svakako pre nego što krenete na putovanje trebali biste posetiti vašeg lekara kako bi vam ukazao koje mere treba da preduzmete kako biste zaštitili svoje zdravlje na njbolji način.

Stvari koje morate imati na umu tokom putovanja

Hrana je sredstvo sa kojom lako možete da prenesete neku bolest. Jedite samo pouzdanu hranu. Izbegavajte štandove i objekte koji ne zadovoljavaju osnovne higijenske standarde. Sve što jedete biste trebali dobro oprati, a zatim i oljuštiti. Jedite kuvanu hranu, ali izbegavajte meso koliko možete i morske plodove.

Piće takođe može da bude prenosilac raznih bolesti, pa prema tome pijte flaširanu vodu, nemojte koristiti led. Proverite pitkost vode i nemojte je koristiti za ličnu higijenu ako ne znate njen izvor i pouzdanost. Prokuvana voda ne nosi nikakav rizik za vaše zdravlje, a možete da koristite i tablete za pročišćavanje vode.

I na kraju kada se  vratite sa putovanja proverite da nemate neke od simptoma bolesti, naročito ako ste na putovanju dobili neku bolest. Ukoliko ste pili lekove pre odlaska na putovanje iz bilo kojeg razloga, posavetujte se sa lekarom da li trebate da nastavite sa terapijom.

Izvor: Furaj.ba