Da bi se istorija nekog grada upoznala na zanimljiviji i originalniji način nego što je to uobičajeno ponekad je neophodno malo skrenuti sa „utabanih“ turističkih staza.

Upravo to smo uradili u omiljenom nam Dubrovniku, zajedno sa još nekoliko ljubitelja mističnog, tajnog i neotkrivenog, uživajući u pričama koje možda i nisu za svačije uši.

Kako je Dubrovnik grad koji već prilično dobro poznajemo i u kom smo gotovo sve must see atrakcije obišli tokom ranijih poseta, imali smo želju za novim informcijama, doživljajima i iskustavima.

Tajne Dubrovnika

Najbolji način da pronađemo ono što tražimo bila je tura pod nazivom Haunted Dubrovnik  (Ukleti Dubrovnik) koja otkriva tajne koje moćne zidine ovog grada (a nekada i države) čuvaju stotinama godina unazad.

Na litici na kojoj se tokom zimskih meseci, posebno prvog ponedeljka u februaru, kroz istoriju grada beležio neobično veliki broj samoubistava, u sumrak nas je čekala žena sa crnim plaštom i fenjerom, Marija Milovac, idejni tvorac celog projekta i licencirani turistički vodič.

E-bike – savršeno vozilo za duže turističke obilaske

Tura je obuhvatila šetnju kroz čuveno gradsko groblje – Boninovo, kojim vladaju duhovi znamenitih i onih manje poznatih građana Dubrovnika, od kojih je svaki vezan za neku zanimljivu priču.

Širi centar grada poznat po vilama od kojih su mnoge stare i preko 500 godina, crkvama i kapelama koje među meštanima važe za uklete ili se vezuju za neku od lokalnih legendi koje uteruju strah u kosti slušalaca, obišli smo netremice slušajući Marijine reči i vešte interpretacije. Bilo je tu priče i o egzekucijama, kako javnim, tako i onim koje su do danas obavijene misterijom, čuli smo neizostavnu legendu o prokletstvu ostrva Lokruma o kojoj smo već pisali, ljubavnim tragedijama, trgovačkim i nautičkim podvizima starih Dubrovčana…

Tura se odvija u večernjim satima, kada misteriozni gradski vrtovi tonu u tamu i bude maštu posmatrača. Za ulazak u neke od njih bilo je potrebno i malo hrabrosti, ali kretanje u grupi koja prati samo svetlost Marijinog fenjera svaki strah pretvorilo je u iščekivanje.

Na kraju ove neobične šetnje imala sam osećaj da želim da čujem još, o svakoj kući po neki detalj, ko je u njoj živeo, čime se bavio, po čemu je bio poznat i kako je došlo do toga da tako divna zdanja budu napuštena i da za njih već stotinama godina nema zainteresovanih kupaca.

Otkrila nam je Marija i poreklo izraza „Podne Rogato“, koji još od srednjeg veka pa do današnjeg dana služi za zastrašivanje nemirne dece.

Dubrovnik je vekovima povezan sa masonskim ložama, zaverama i intrigama koje su uticale na političke odnose u svetu, a sve je to ostalo zapisano u njegovim kamenim zidovima, prašnjavim knjigama i privatnim kolekcijama koje je kreatorka ove ture godinama prikupljala i istraživala kako bi uklopila najinteresantnije detalje u prigodnu i pitku priču koja se prilagođava uzrastu i interesovanjima slušalaca.

Ukoliko planirate da posetite Dubrovnik, svakako preporučujem da uzmete učešće u jednoj ovakvoj turi. Upite i rezervacije možete zatražiti [email protected].

 

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene