Bicikl sa električnim pogonom prvi put smo vozili prošlog leta, tokom odmora u okolini Dubrovnika, ali većinom na asfaltnom, relativno ravnom putu, duž obale, od mesta u kom smo bili smešteni do susednog i  sl. Već u takvim uslovima apsolutno nas je oduševilo novo prevozno sredstvo i shvatili smo da je to upravo ono što turistima treba, idealno za prelaženje veće kilometraže uz neverovatnu uštedu (večito iz nekog razloga ograničenog) vremena.

Jedina razlika između e-bike-a i standardnih bicikala je u tome što baterija olakšava kretanje dodajući snagu, tako da na uzbrdici imate osećaj da vas neko od nazad gura, dok vi neprestalno okrećete pedale. E-bike nam je omogućio da vožnja uzbrdo ne predstavlja veći problem čak i fizički nepripremljenim osobama, pa se za kratko vreme može preći daleko veća kilometraža i u jednom izletu obići više destinacija nego standardnim biciklima.

Komolac

Da ne bude zabune, e-bike prestaje da se kreće onog trenutka kada vi prestanete okretati pedale, tako da ovo ni u kom slučaju nije alternativa bilo kakvom vozilu na motorni pogon. Pokretač je isključivo snaga vozača, a struja povećava broj obrtaja, odnosno olakšava pedaliranje na uzbrdicama i povećava brzinu na ravnom terenu. Kada su u pitanju nizbrdice, vodič nam je savetovao da isključimo (jednostavnim pritiskom na dugme) elektro pogon i spuštamo se kao na standardnom biciklu.

pauza Hercegovina

Ove godine, na poziv naših prijatelja iz agencije Huck Finn Dubrovnik, koja je specijalizovana za avanturistički turizam i aktivne odmore širom Hrvatske i lider je u ovom poslu, okušali smo se i u brdskoj vožnji, na turi po „kozjim stazama“ u zaleđu Dubrovnika. Naravno, i bicikli su bili brdski, za razliku od gradskih koje smo vozili prošle godine.

Raftrek bajs

Kuda smo sve prošli?

Naša kružna tura počela je i završila se u Komolcu, u neposrednoj blizini dubrovačke ACI marine, u početku sa ozbiljnom uzbrdicom ka Ivanici (na putu za Trebinje), da bi nam cilj bilo brdo Srđ, sa kog se pruža najlepša moguća panorama na najlepši grad Jadrana. Drugi deo ture podrazumevao je većinom spuštanje, tako da zaista nismo štedeli kočnice. Osmehe još manje.

Kako odmor u Dubrovniku „začiniti“ sportskim aktivnostima?

Za oko četiri i po sata, koliko je trajao izlet, prešli smo električnim biciklima razdaljinu od oko 40 kilometara, uključujući i vrlo česte pauze za fotografisanje prizora zbog kojih smo nekoliko puta zaista stajali nad liticom otvorenih usta. Tokom vožnje uzbrdo, kretali smo se, u proseku, brzinom od 12km na čas, a tokom spuštanja do Komolca čak i do 40km na čas.

Haunted Dubrovnik – turističke priče koje nisu za malu decu

I šta napisati nakon ovako fantastičnog i nezaboravnog izleta? Uzbuđenje, emocije, prizore, mirise, poglede, sunčev odsjaj na morskoj površini koja nas je većinom puta pratila i zaslepljivala oči… to mogu samo zadržati za sebe, a vama preporučiti da svoj odmor, s vremena na vreme, „začinite“ nekom interesantnom avanturom. Ukoliko u blizini vašeg smeštaja postoji mogućnost najma bilo koje vrste vozila na „mišićni“ pogon, ne časite ni časa.

panorama Dubrovnik

Na destinacijama u Hrvatskoj ovakav izlet možete organizovati uz pomoć ljubaznih i profesionalnih kolega iz agencije Huck Finn Adventure Travel, koja u svojoj ponudi ima organizovane (individualne) izlete i najam bicikala, električnih bicikala, kajaka, kanua, pedlborda (dasaka kojima se upravla uz pomoć jednog vesla), klasičnih čamaca na vesla, a možete bookirati i vožnju luksuznim katamaranom, hajking, rafting i još mnogo toga.

Napravite u svojim životima mesta za nove uspomene! Vozite i uživajte!

sunset Dubrovnik

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene