Pre dve godine sam po prvi put posetio prirodni rezervat reke Uvac i tada sam shvatio dve stvari. Prva stvar je da sam tamo trebao otići mnogo ranije, a druga, da je pogled na taj rezervat zaista jedan od najlepših u Srbiji.

Već sam pisao o tome (Kako stići do vidikovca) koliko je teško iz prvog pokušaja pronaći put do vidikovca Molitva, i posle dve godine, mogu samo da konstatujem da se ta okolnost, nažalost, nije promenila.

Ispostavilo se da nije društvo jedina oblast u Srbiji gde se stvari sporo rešavaju, već je to, nažalost, slučaj i sa prirodom. Ipak, uz malo volje i energije, isplanirate putovanje do Uvca, prevaziđite okolnost nepristupačnosti i posetite rezervat. Odvojite jedan vikend za ovaj fantastičan deo Srbije, isplatiće se.

Opcija petak/nedelja je odlična, pogotovo za one koji dolaze sa severa Srbije. Dva noćenja su idealna mera. Preporučujem da već u petak popodne stignete do Sjenice, Ivanjice ili sela Kušići. Rezervat je od tih mesta udaljen svega 30 min vožnje autom, pa već sutra ujutru možete brzo biti u rezervatu.

Mi smo tako postupili i petak nam je poslužio da dođemo do sela Kušići i lagano se prilagodimo nadmorskoj visini od 1.000m (nama iz ravnice to teže ide :). Svež vazduh nam je pomogao da zaboravimo na stres koji smo ostavili za sobom već posle prve table koja je označavala da smo napustili Novi Sad.

U selu Kušići smo odabrali apartmane vile Angelina. Stigle su nam preporuke za ovaj smeštaj. Nismo pogrešili: hrana je domaća, pretežno iz tog dela Srbije. Apartmani su čisti i uredni. Domaćini ljubazni. Ovo je mesto idealno za manje grupe, do 25 osoba. Vila poseduje zatvoreno dvorište kao i parking za automobile unutar njega.

Vožnja kajacima

Iskustvo u vožnji kajacima sam već stekao jer već godinama naš portal uspešno saradjuje sa Adventure Club Srbija tako da mi je sve bilo dobro poznato. Plan je bio da se vozimo kroz meandre jezera Uvac oko 6 km, i da stignemo do podnožja vidikovca Molitva. Dalji plan je bio da se odatle popnemo do vrha. Šetnja taje oko 55min i nije ni malo naivna. Teren nije baš najlakši za šetnju, a uspon vas tera da pravite česte pauze. Kasnije, kada se izađe gore, ide lakši deo i laganom šetnjom ćete doći do vidikovca i saznanja da je VREDELO pomučiti se.

Mi smo odradili još jedan manji napor i odveslali još kilometar više od mesta gde smo počinjali šetnju i doveslali do pećine koja, u zavisnosti od vodostaja, otkriva svoj ulaz manje ili više. Kažu da je nedovoljno istražena, ali da ima nekoliko stotina metara.  Ulaz je zabranjen i treba poštovati tu odluku. Jer, kako su nam skrenuli pažnju, tu žive mladunci Beloglavih supova. Mada verujem da ima i slepih miševa koliko god želite i siguran sam da ih sve treba ostaviti u njihovom miru.

Avantura na kajacima traje ceo dan. Na vodu se izlazi oko 11h i povratak u kamp je oko 17h. Sve zavisi, naravno, od grupe i brzine kretanja po vodi.

Šta poneti?

Preporuka je da ponesete sa sobom užinu i dovoljnu količine vode koja će vam trebati i kod pešačenja i kod veslanja. Foto aparat takođe nemojte zaboraviti. Koristićete ga bez prestanka.

Dve noći odmora na planini u kombinaciji sa vožnjom kajacima je sjajna avantura. Ako se tome doda zaista neverovatno lepa priroda i jedan od najlepših pogleda sa vidikovca Molitva, onda bi ovo trebao biti dovoljan razlog da i vi krenete na jedan kraći vikend i priuštite sebi nezaboravno iskustvo.

Srdjan Ruškuc Autor: Srdjan Ruškuc
Jedan od osnivača portala Bookiraj.com, razume savremeni svet online rezervacionih sistema i značaja društvenih mreža u oblasti online turizma. Nepopravljivi je entuzijasta kada je reč o svemu što ima veze sa lepotom putovanja.