Da li ste znali da Severna Koreja ima svoju vremensku zonu, kao i da ima najveću stopu pismenosti na svetu?

Severna Koreja je sinonim za autoritet, kontrolu i represiju, a svakodnevni život u njoj je misterija za ostatak sveta. Međutim, ovu tajanstvenu zemlju godišnje poseti oko 100 hiljada turista.

Evo nekoliko neverovatnih stvari koje verovatno niste znali o Severnoj Koreji:

1. Marihuana je legalna

Severna Koreja ima nešto zajedničko sa Holandijom, Koloradom i Urugvajem – sve države su legalizovale marihuanu. U Severnoj Koreji, konkretno, dozvoljeno je kupiti i pušiti kanabis na javnim mestima. „Kanabis se uzgaja širom Severne Koreje, a vladine agencije ga čak izvoze i na taj način zarađuju“, kaže Sokil Park, direktor istraživanja i strategije neprofitne organizacije „Liberty In North Korea“.

Nekoliko dobrih razloga da posetite Južnu Koreju

2. Alkohol nije zabranjen

Izobel Jeng je 2013. godine učestvovala na maratonu u Pjongjangu i izveštavala o nekim iznenađujućim aspektima života u Severnoj Koreji.

„Mnogi ljudi imaju pogrešna uverenja i misle da su mnoge stvari u Severnoj Koreji zabranjene. Međutim, mi smo se uverili u suprotno već tokom prve noći. Cele večeri smo pili vodku i pevali u jednom od kabarea u Pjongjangu.“

3. Vole Bitlse i američku animiranu seriju „Family Guy“

Zapadna kultura nije nepoznanica u Severnoj Koreji, kako mnogi misle. „Od poznatih fora iz ‘Family Guy-a’, preko poznavanja najvećih hitova čuvenih Bitlsa, do debata o igračima Mančester Junajteda – gotovo svi slojevi društva pokazuju veliko znanje o zapadnoj kulturi“, kaže Izobel.

4. Imaju najveću stopu pismenosti u svetu

Prema podacima „Svetske knjige činjenica“ (CIA), stopa pismenosti u Severnoj Koreji iznosi sto odsto, odnosno celo stanovništvo zemlje starije od 15 godina ume da čita i piše.

5. Imaju svoju vremensku zonu

Od avgusta 2015. Severna Koreja živi u svojoj vremenskoj zoni. Uspostavljanje „Pjongjang vremena“, što je UTC +8.30 smatra se iskorenjivanjem zaostavštine japanskog kolonijalnog perioda. Ovo nije jedini vremenski podatak koji se razlikuje od ostatka sveta: Pjongjang koristi takozvani džuče kalendar, koji je isti kao gregorijanski kalendar, osim u činjenici da je za početnu godinu uzeta godina rođenja Kim Il Sunga, 1912. Dakle, 2017. godina po džuče kalendaru je 106.

6. Imaju najveći stadion na svetu

Stadion Prvog maja nalazi se u Pjongjangu i najveći je stadion na svetu, zahvaljujući kapacitetu od 150 hiljada gledalaca. Koristi se za takmičenja u raznim sportskim disciplinama, a izgrađen je 1989. godine.

7. Nemaju najautoritarniji režim na svetu

Svake godine nevladina organizacija „Freedom House“ rangira 20 najkontrolisanijih zemalja na svetu. Iako je Severna Koreja izuzetno autoritarna, ona je ipak treća na listi, odmah iza Somalije i Sirije.

Običaji za stolom širom sveta

8. Na jelovnicima se mogu naći neka vrlo neobična jela

„Hrana je vrlo ukusna u Severnoj Koreji. Nezaobilazno jelo je kimči, fermentisani kineski kupus (sličan našem kiselom kupusu), ali na menijima se mogu videti i jela od psećeg mesa“, kaže Izobel.

9. Nije teško posetiti Severnu Koreju

Severna Koreja nije klasična turistička destinacija, ali putovanje u ovu zemlju nije nemoguće. Šta više, vlada Severne Koreje se trudi da ohrabruje razvoj turizma. Samo nemojte da se nadate da ćete putovati nezavisno i budite spremni da pratite određena pravila. Na svakom putovanju uz grupu turista idu i dva turistička vodiča, kao i vozač. Individualni izleti po sopstvenoj želji su zabranjeni.

„Suprotno popularnom verovanju, proces dobijanja turističkih viza za Severnu Koreju je zapravo vrlo jednostavan“, kaže Dilan Haris iz britanske kompanije „Lupin trevel“. Severna Koreja prihvata organizovane grupe koje podnesu zahtev za vizu u ambasadi. Zanimljivo je da je saradnja sa vlastima ove zemlje lakša nego sa nekim drugim zemljama.

10. Postoji pravilo „tri generacije kažnjavanja“

Severnokorejski zakon sprovodi politiku „tri generacije kažnajvanja“. To znači da ako neko počini zločin, biće kažnjena i njegova deca i unuci, a kazna je ceo život proveden u logoru. Jedan od najgorih prekršaja koji neko iz Severne Koreje može da uradi je da pokuša da napusti zemlju. Za to delo biće ubijen ili će dobiti produženu kaznu u nekom od radnih logora.

Izvor: nationalgeographic.rs