Naše malo gastronomsko putovanje kroz Nemačku započećemo sa severa zemlje, s obzirom na to da različita jela koja potiču iz 16 oblasti ove zemlje nije lako predstaviti u samo jednom tekstu.

Za početak, predstavljamo vam specijalitete iz severnih delova Nemačke, tačnije, oblasti Šlezvig-Holštajn, Meklenburg, Hamburg, Donja Saksonija i Brandeburg. Najveći gradovi ovih regiona, Bremen, Berlin, Hamburg i Hanover, dobro su povezani sa Beogradom gotovo svakodnevnim letovima, što pruža odličnu priliku za organizovanje produženih gastro vikenda ili gastro tura na teme lokalnih gurmanluka o kojima detaljnije informacije možete pronaći na sledećim stranicama Nemačke turističke organizacije.

Izvor: DZT/Björn Monholdt/Destino

Šlesvig-Holštajn (Schleswig-Holstein) je regija koja je poznata po proizvodnji sira od kravljeg, kozijeg i ovčijeg mleka. Turiste najviše privlače male, porodične mlekare, koje proizvode više od 120 različitih vrsta sireva, od mladih i starih, preko kiselih i ljutih, do pikantnih i slatkih. Na degustacijama se sirevi kombinuju sa vinima, pecivom i narescima, pa ako ste ljubitelj sira, preporučujemo vam da se zaputite na 500km dug “Put sireva Šlesvig-Holštajna”, koji će vas provesti kroz tridesetak mlekara smeštenih između obala Severnog i Baltičkog mora, severno od toka reke Labe.

Više informacija o ruti sira možete pronaći na sledećoj strani.

Izvor: Deutsche Zentrale für Tourismus e. V./Eva Fischer

Oblast Meklenburg – Zapadna Pomeranija (Mecklenburg-Vorpommern) ima oko 2.000 kilometara morske obale i preko 2.000 jezera, pa je logično da se riba nalazi na svim menijima lokalnih restorana. Ovde možete probati sveže ulovljenu, prženu, dimljenu, usoljenu i mariniranu ribu iz Baltičkog mora, ali i onu koja se priprema u marinadi na bazi piva. „Dani haringe“ koji se održavaju u proleće, jedan su od najposećenijih gastro događaja ovog regiona.

Više informacija o gastronomiji, tradiciji i događajima u ovom regionu možete pronaći ovde

Nešto što, takođe, vredi probati kada ste već na severu Nemačke je Pasji trn, biljka koja raste u obliku trnovitih grmova. Plod ove biljke je narandžaste boje, bogat je vitaminima i mineralnim materijama od kojih se proizvode lekovita ulja, sokovi, čajevi, slatko, likeri, vino i kozmetički proizvodi.

Izvor Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.Knut Pflaumer

U Donjoj Saksoniji se neguje tradicija zimskog zelenog kupusa i špargli (asparagusa) koji se kombinuju sa kobasicama, slaninom i drugim povrćem. Čuvena „Povorka zelenog kupusa“ je zapravo izlet u prirodu koji se završava odlaskom u gostionicu u kojoj se služi ovo jelo, dok „Ruta asparagusa“ povezuje Burgdorf, Nienburg, Braunšvajg i Gifhorn, a uključuje i posetu Muzeju špargli u Nienburgu, posvećenom povrću koje se u receptima kombinuje sa krompirom, šunkom i „holandez“ sosom. Informacije o Ruti asparagusa možete pogledati ovde

Ako vam je potreban savet ili informacija u vezi sa rezervacijama hotela i avio karata ili organizacije kraćeg putovanja, možete nam pisati na adresu [email protected]

Gastronomska priča centralne Nemačke

Gastronomski ukusi južne Nemačke

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene