Trećim, ujedno i poslednjim tekstom u serijalu gastro-vodiča kroz Nemačku, upoznaćemo vas sa ukusima južnih regiona Nemačke, Baden-Virtemberg, Bavarska i Sarland.

Grad Minhen, Izvor: German National Tourist Board/Saskia Wehler

Minhen, Štutgart, Diseldorf i Nirnberg dobro su povezani sa Srbijom svakodnevnim letovima, što pruža odličnu priliku za organizovanje produženih gastro vikenda ili gastro tura, o kojima detaljnije informacije možete pronaći ovde.

Uprkos intenzivnom doseljavanju stanovništva iz različitih kulturoloških sredina, koje je u ovom delu Nemačke posebno prisutno i zbog kojeg kebab i kari mirišu u gotovo svakoj ulici, Nemci su uspeli da zadrže autentičnost svojih starih gastronomskih specijaliteta i tradicionalne recepte čak zaštite zakonima! Ipak, spajanjem različitosti, a zahvaljujući kombinaciji nemačke kuhinje i ukusa Balkana, Bliskog Istoka i Azije, u Nemačkoj nastaje po prvi put u svetu trend u kulinarstvu poznat kao fusion food, i to ranih sedamesetih godina dvadesetog veka.

Izvor: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V./Knut Pflaumer

Kultura kobasice je Nemcima toliko važna da čak postoji zakon o njihovoj „čistoći“, za čije kršenje slede astronomske kazne. Naime, dokumentom iz 1432. godine, koji je pronađen u jednoj biblioteci u Vajmaru, propisan je tačan odnos količine sveže svinjetine, soli, bibera, kima, majorana, belog luka i vode. Starih recepata se proizvođači i ugostitelji drže i danas, što je ključno za ogržavanje kvaliteta i prepoznatljivog brenda. Nemci proizvode oko 1.500 različitih vrsta kobasica, a pojedu ih, u proseku, oko 30 kilograma po osobi godišnje!

Izvor: Because You Are Hungry /Benedikt Steinle & Antonia Kögl

Sama pomisao na Bavarsku nas, nekako, prvo asocira na kobasice, pivo i sveža, meka i mirišljava peciva. U ovoj zemlji se proizvodi preko 600 vrsta hleba, od kojih je polovina u potpunosti ili delimično od crnog brašna, i čak 1.200 različitih vrsta peciva. Najpopularnije su svakako Bavarske perece (Brezel) i zemičke (Brötchen). Kao i kod kobasica, uredbe o čistoći piva datiraju iz 15.veka. Više detalja o perecama možete pogledati na sledećoj stranici.

A sada, malo o kobasicama!

Minhen je poznat po beloj kobasici (Muenchner Weißwurst), koja je veoma svelte boje, a pravi se od teletine i svinjetine, začinjava slaninom, lukom, peršunom, solju, biberom i limunom u prahu. Ova kobasica je deo tradicije u Minhenu, a posebno je popularna tokom festivala Oktoberfest. Omiljena je i kod dece, zbog blagog ukusa, a tradicionalno se služi uz slatki senf, perece i, naravno, pivo. Više o ovom specijalitetu možete pronaći ovde.

Nirnberska kobasica, Izvor: Congress & Tourismus Zentrale Nürnberg/Angela Ditze

Nirnberška kobasica (Nürnberger Bratwurst) dolazi iz istoimenog grada u severnoj Bavarskoj, a recept je poznat oko 700 godina! Uglavnom se pravi od svinjskog mesa sa dodatkom začina, kao što su majoran, so, biber, đumbir, kardamon i prah limuna. Najbolji ukus se dobija kada se peče na roštilju i servira sa kiselim kupusom, krompir salatom i hlebom. Tradicionalno se služe u setovima od šest ili 12 komada.

U ovom kraju su nezaobilazne i šnicle, među kojima se ističe lovačka šnicla (Jäger-Schnitzel). Uz nju se služe krompir, povrće i različite salate. Ono što još treba probati u Južnoj Nemačkoj je svinjska kolenica (Schweinhaxe), servirana sa kiselim kupusom.

Ukoliko posetite oblast Baden-Virtemberg, obavezno probajte Maultaše (Maultaschen), loptice od testa punjene usitnjenim kobasicama ili spanaćem, koje predstavljaju najčuveniji specijalitet ovog regiona. U pitanju je vrsta knedlica koje su, prema legendi, osmislili monasi koji u vreme posta nisu želeli da se odreknu mesa, pa su zabranjenu hranu skrivali u valjuške od testa.

Recept za ovo jelo možete preuzeti na ovom linku.

Začinjena i poprilično teška hrana koja se konzumira širom Nemačke zahteva da bude „zalivena“ dobrim pivom, a ništa manje ni da bude nagrađena određenom dozom šećera u vidu deserta.

Deserti

Jedan od najpoznatijih nemačkih deserta je svakako Švarcvald torta (Schwarzwälder Kirschtorte) koja potiče iz alpskih krajeva. Originalni recept za ovaj slatkiš navodi da se, pored višanja, obavezno dodaje i liker od istog voća. Interesantno je spomenuti da torta nije dobila ime po istoimenoj regiji, već upravo po likeru. Pored ove ukusne torte sa čokoladom i višnjama, u mnogim jelovnicima širom zemlje nudi se kolač sa jabukama i šlagom (Apfelkuchen mit Schlagsahne).

Dibelabes, Izvor: Tourismus Zentrale Saarland GmbH/Eike Dubois

Tradicionalno i omiljeno jelo Sarlanda je Dibelabes (Dibbelabbes), mešavina komadića rendanog krompira, praziluka i govedine, koja se kuva u loncu koji se u Sarlandu naziva „dibe“ i služi se uz domaći mus od jabuka.

Nadamo se da vas je naš mali gastro-vodič kroz Nemačku inspirisao i da će vam prilikom sledeće posete ovoj zemlji biti malo lakše da se odlučite i u restoranima odaberete prave lokalne specijalitete. Uživajte svim čulima, jer Nemačka je velika i moćna gurmanska destinacija, po broju restorana sa Mišelinovim zvezdicama druga u svetu, nakon Francuske.

Gastronomska priča centralne Nemačke

Gastronomski vodič kroz regione severnog dela Nemačke

doc dr Mišković Ivana Autor: doc dr Mišković Ivana
Voli da putuje, istražuje. osluškuje, zapisuje i predaje studentima. Povremeno se i raspisuje i deli sa vama zanimljivosti koje od malih trenutka na putovanjima prave velike uspomene